Случва се човек след загуба или предателство да се затвори в себе си и да не иска да се сближава повече с никакви хора, защото предишния неудачен опит го спира.

Има и друга категория хора, които стават, така да се каже, „дебелокожи“: потискат всякакви топли чувства в себе си, като състрадание и загриженост, и се защитават от хората и от света чрез бронята на цинизма. Сякаш имат право на това заради преживяната болка.

Впрочем цялата същност на подобни ситуации се свежда до това, че човек се затваря по един или друг начин от света и от хората. И в такива случаи една поучителна притча ще ви каже как да повярвате отново в себе си, да придобиете увереност и смисъл в живота.

***

Един нещастен мъж след като загубил работата си, съпругата си и дома си, отишъл при мъдрец за съвет. Правилно се казва, че неприятностите не идват сами и точно това се  случило в живота му.

След тези неприятности той започнал постепенно да нарежда делата си, сякаш самият свят започнал да му помага в това: той бързо успял да си намери временен подслон и прилична работа.

Но отношенията с хората не вървели: нито с приятели, нито с противоположния пол. Страхувал се да се отвори и да се довери отново на някого, защото цялата болка, която трябвало да понесе, веднага изплувала в паметта му.

И мъдрецът го попитал:

- Значи това те спира? Страхуваш се да попаднеш отново в подобна ситуация?

- Не само това. Изобщо спрях да виждам смисъл в живота си и в отношенията с хората.

- Позволи ми да ти дам едно малко сравнение, което ще ти помогне да разбереш ситуацията си и да излезеш от нея. - казал мъдрецът. - Представи си, че се страхуваш от вятъра и дъжда, затова си решил да прекараш остатъка от живота си в пещера. Все едно толкова си се измъчил, че вече не искаш да ходиш никъде.

В пещерата е топло и уютно, защитен си от вятър и дъжд, но ето ти беда: няма да видиш слънчевата светлина и красотата на небето. Струва ли си? Мисля че не. Затова е по-добре да напуснеш пещерата, колкото и добре да ти е в нея, за да се насладиш отново на слънцето и небето.

- Но дъждът и вятърът също не отиват никъде, нали? - прекъсна мъдреца мъжът.

- Точно така. Но пропусна най-важното, заради което ти и другите хора като теб сложихте край на живота си: дъждът и вятърът са само една от хилядите възможности, които са ви достъпни. Какъв е смисълът да им се обръща толкова голямо внимание, когато има много други възможности?

Затова винаги помни за многото варианти и не се програмирай предварително само за един и тогава всичко ще се получи както трябва. И дори да се страхуваш, все пак продължи напред и опитай, защото със страха те очаква само една съдба - поражение.

Източник: zen.yandex.ru / my-spirala.net / превод: Таня Темелкова