Каква е тайната съставка на една щастлива връзка? Отговорът вероятно се крие в начина, по който спорим.

Психолози от Университета на Тенеси-Ноксвил как хората в дългогодишни връзки разрешават проблемите си. Като цяло те откриват, че двойките, които имат дълъг и щастлив брак, имат по-малко сериозни проблеми и спорят по-рядко. Конфликтът обаче не винаги е нещо лошо.

Оказва се, че щастливите двойки адресират онези конфликти, които реално могат да бъдат разрешени. Същевременно загърбват неразрешимите. Според изследователите този стратегически подбор вероятно е ключ към щастливия брак.

„Подходът на щастливите двойки е ориентиран конкретно към търсенето на решение. Това е ясно видимо дори при темите, които решават да обсъждат“ - казва проф. Ейми Рауър.

Екипът е направил изводите си на базата на данни, събрани от над 100 „щастливо омъжени“ хетеросексуални двойки. Това, което откриват е, че хората смятат темите за интимност, свободно време, домакински задължения, общуване и пари за най-проблематични. От друга страна, темите, свързани с ревност, религия и семейство, се отбягват.

Проблематичните теми, за които щастливите двойки най-често спорят (например кой да измие чиниите), обикновено имат и най-ясно и простичко решение за разлика от тези за религия и семейство. Избягването на последните може да доведе до създаването на по-щастлива и дълготрайна връзка, заключват психолозите.

Източник: Family Process