Опитвали ли сте да отслабнете, като не мислите за храна? Да запазите хладнокръвие и да не се обаждате (да не пишете) на човек, в когото сте влюбени, като се принуждавате да не мислите за него или нея? Да спрете пушенето, като не мислите за цигари?

Опитвали сте се, но не работи, нали така? Вината не е ваша.

Въпреки че е нож с две остриета, стратегията с потискането на нежеланите мисли се използва често. Хората се опитват да ограничат мислите и чувствата, които ги изкушават към нездравословно поведение. Хората на диета се опитват да не мислят за храна, стресираните служители - да потиснат тревогата, а алкохолиците – желанието да си налеят.

Но потискането на мислите е трудно, почти невъзможно. А когато е възможно, има неприятни последици. Как е установено това?

Скорошно изследване подбира група студенти, които пушат поне по половин кутия цигари на ден. Те трябва да броят по колко цигари са изпушили в продължение на няколко седмици.

През втората седмица някои от студентите били помолени да потиснат мислите си за пушене. В рамките на нея те действително пушили по-малко от останалите. През третата седмица на изследването, когато от студентите вече не  трябвало да потискат мислите си, те пушели значително повече цигари от другата група.

Учените също така изследвали и нивата на стрес на студентите през трите седмици. Както може да се очаква, тези, които потискали мислите си, докладвали драстично покачване на равнището на стрес през втората седмица. Хем потискането на мислите има обратен ефект, хем ни кара да се чувстваме ужасно.

И така, какъв е най-добрият начин да се справите с нежеланите мисли, така че да не ограбвате силата на волята си? Психолозите предлагат две решения.