Как да спрете мислите, които не можете да изкарате от ума си

26 ноември 2016 г., 16:20
25175

Снимка: Shutterstock

Опитвали ли сте да отслабнете, като не мислите за храна? Да запазите хладнокръвие и да не се обаждате (да не пишете) на човек, в когото сте влюбени, като се принуждавате да не мислите за него или нея? Да спрете пушенето, като не мислите за цигари?

Опитвали сте се, но не работи, нали така? Вината не е ваша.

Въпреки че е нож с две остриета, стратегията с потискането на нежеланите мисли се използва често. Хората се опитват да ограничат мислите и чувствата, които ги изкушават към нездравословно поведение. Хората на диета се опитват да не мислят за храна, стресираните служители - да потиснат тревогата, а алкохолиците – желанието да си налеят.

Но потискането на мислите е трудно, почти невъзможно. А когато е възможно, има неприятни последици. Как е установено това?

Скорошно изследване подбира група студенти, които пушат поне по половин кутия цигари на ден. Те трябва да броят по колко цигари са изпушили в продължение на няколко седмици.

През втората седмица някои от студентите били помолени да потиснат мислите си за пушене. В рамките на нея те действително пушили по-малко от останалите. През третата седмица на изследването, когато от студентите вече не  трябвало да потискат мислите си, те пушели значително повече цигари от другата група.

Учените също така изследвали и нивата на стрес на студентите през трите седмици. Както може да се очаква, тези, които потискали мислите си, докладвали драстично покачване на равнището на стрес през втората седмица. Хем потискането на мислите има обратен ефект, хем ни кара да се чувстваме ужасно.

И така, какъв е най-добрият начин да се справите с нежеланите мисли, така че да не ограбвате силата на волята си? Психолозите предлагат две решения.

1. Не потискайте, замествайте

Решете предварително какво ще помислите, когато мисълта за пушене, сладко или бутона за повторно набиране изникне в главата ви. Когато се усетите, че разсъждавате колко ще е вкусно парчето торта, опитайте да замените мисълта с такава, която се фокусира върху здравето и отслабването (“по-хубаво ще е да мога да събера пак в дънките си, вместо да изгълтам половин торта“).

2. Не потискайте, планирайте

Планирането е ефективен начин за справяне с изкушенията. Няма нужда да блокирате мислите. Превърнете ги в действия. Ако планирате предварително точно какво ще направите, когато изкушаващата мисъл се появи, ще бъде по-лесно да се придържате към целите си. Например, когато си помислите за цигара, планирайте да дъвчете дъвка или да излезете навън, за да подишате чист въздух. Без значение какъв е планът ви, той ще прекъсне връзката между мисълта и поддаването на изкушението. С времето мислите ще изчезнат сами.

Източник: Psychology Today

Ключови думи:
Коментари