Маски, серуми, шампоани и масла – всички те обещават да сътворят чудеса с косата ви. Но малко са продуктите, които изпълняват обещанията си. Повечето от тях съдържат алкохол, силикони, парабени, ароматизатори и сулфати. Вещества, които с времето могат да увредят косата. Каква е алтернативата? Тя идва от природата и напоследък доби голяма популярност: водата от розмарин. Тази невзрачна водичка е истинска вълшебница. Домашно приготвената розмаринова вода помага не само срещу косопад, изтощена коса или скалп, но ускорява и растежа на косата. Ако сме ви заинтригували, вижте по-долу рецептата.  

Какво ви е необходимо

    500 ml вода

    5 клонки пресен розмарин (или 2 супени лъжици сушен)

    1 ч.л. растителен глицерин (по избор)

Как да я приготвите

    Сипете водата в малка тенджерка и добавете розмарина. Кипнете и оставете да кисне 30 минути във врялата вода. След като изстине, махнете клонките розмарин и прецедете отварата през гевгир. По желание може да добавите към нея 1 ч. л. растителен глицерин, който има овлажняващ ефект Накрая налейте розмариновата вода в шише с пръскало през малък филтър. Запушете добре и приберете в хладилника.

Как да я използвате

Най-добре пръскайте косата с водата от розмарин преди лягане. Втривайте грижливо в скалпа и слепоочията. По този начин косата ще се възползва най-успешно от полезните вещества. След това увийте главата с копринен тюрбан. Коприната е антистатична и причинява по-малко триене, така че косите да не се заплитат. Друг начин е да смесите розмариновата вода с няколко капки етерично масло по избор (може и зехтин) и да разтриете енергично кожата на главата, преди да си измиете косата. Получава се чудесна подхранваща маска.

Какво печели косата

Вече знаете как да си приготвите сами розмаринова вода. А знаете ли защо е толкова полезна? От нейното действие косата се облагодетелства по няколко начина:

  • ободрява и освежава скалпа
  • стимулира кръвооросяването и насърчава растежа на косата
  • заздравява космените фоликули

Колко дълго издържа водата от розмарин

Готовата розмаринова вода трябва да се съхранява в хладилника в чист и стерилен съд. При тези условия е годна около 2 месеца.