Миризмата на розмарин може да подобри когнитивната функция у човека, като направи мислите ни по-бързи и по-прецизни, установи ново изследване. Подправката е силно популярно растение в района на средиземноморието и се добавя при много ястия, като се използват основно пресните му листа и много по-рядко сушената му форма.

Екстракт от розмарин е бил използван от хората в продължение на много хилядолетия, като най-ранните свидетелства за употребата му датират от ерата на древноегипетските цивилизации. За целта на изследването учените са набрали 20 доброволци, които е трябвало да миришат 1,8 синеол, главният ароматен компонент на розмарина, като количествата са варирали за различните участници.

Резултатите са показали, че колкото повече от съединението са имали в кръвта си те след вдишване, толкова по-добре са се представяли на когнитивните тестове. Подобренията са били основно в скоростта на решаването им и в точността на отговорите.