Плавт е казал: „Неочакваното в живота се случва по-често, отколкото очакваш.”. Най-голямата ирония на живота е увереността, с която човек гради планове за бъдещето, когато няма контрол дори над утрешния ден. И макар че е важно да имаме някаква относителна представа как да разположим целите, мечтите, очакванията си в бъдещето, неочакваната промяна трябва да бъде винаги предвидена, колкото и стресираща да е понякога.

Всички сме попадали в такава ситуация и сме виждали как само за един миг плановете ни могат да се разбият на пух и прах. В тези моменти си припомняме колко нищожни сме всъщност и колко малко зависи от нас. Но научаваме и важен урок – да ценим това, което имаме, да си повтаряме, че винаги може да бъде и по-лошо. Животът може да бъде еднакво несправедлив и към младия, и към стария, и към бедния, и към богатия. В крайна сметка нещата не опират до самите неочаквани промени, които са преобърнали живота ни, независимо дали става дума за болест, нещастен случай, природно бедствие и т.н. Всичко опира до това, как избираме да постъпим, какви избираме да бъдем ние, когато се изправим пред подобна ситуация.

Когато се променят обстоятелствата, трябва да се променим и ние. Психолозите се интересуват как различните хора приемат промяната. Те твърдят, че това умение до голяма степен е в основата на здравата психика. Не е възможно да не преживеем поне веднъж неочаквана голяма промяна и ако не сме способни да се справим с нея, е възможно да се срине психиката ни и едва тогава да си дадем сметка колко слаби сме всъщност. Силният човек не е този, който винаги е бил на върха, а който много пъти е падал, но и много пъти е ставал. Много по-важно е колко бързо успеем да се адаптираме към новите условия, отколкото условията сами по себе си. В това се състои и истинското предизвикателство на живота – да тренираме мисленето си, да владеем нагласата си към света. 

Известно е, че най-честите съвети, които хората получават от психоаналитиците, когато споделят, че са „изпаднали в дупка”, е да променят обстановката – от външен вид до месторабота и местоживеене. Промяната може да бъде стресираща и неочаквана, но и умишлено създадена. И в двата случая е важно да извлечем най-доброто от ситуацията и да си дадем шанс да преоткрием щастието. „Цената да правиш едно и също нещо е много по-висока от цената на промяната." (Бил Клинтън)

Цветелина Велчева по материали от success.com