За жалост всички имаме задължения, които не ни хвърлят във възторг. Чистене, миене, метене, досадни документи за попълване. Учени са открили, че има начин да ги отмятаме по-лесно, а именно – да използваме моментите, когато сме в добро настроение.

Д-р Максим Таке и колегите му, автори на изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, са установили, че хората са по-склонни да вършат неприятните неща, когато са щастливи и доволни. Когато се чувстваме зле, се опитваме да направим по-скоро нещо, което ще подобри настроението ни.

Учените използвали смартфон приложение, за да проследят как се чувстват хората и дейностите им във всекидневието. Оказва се, че това, което избираме да правим, зависи до голяма степен от начина, по който се чувстваме. Когато са щастливи, хората са по-склонни да участват в дейности, които има вероятност да ги накарат да се почувстват по-зле, като придвижване из града, домакински задачи и работа. Когато се чувствали зле, участниците в изследването били по-склонни да се виждат с приятели, да тренират или да излизат сред природата.

„Повечето теории на мотивацията предполагат, че ежедневните ни избори на дейности целят да максимизират положителното състояние на ума, но досега не са успявали да обяснят кога хората решават да се ангажират с неприятни, но въпреки това необходими дейности“ – пишат авторите.

Източник: PsyBlog