Известна доза стрес е неделима част от всекидневието и дори е здравословен. Стресът е прастара, естествена програма на тялото, за да реагира бързо и ефективно в опасни ситуации – например нападение или бягство. Ако обаче тялото постоянно се намира в това необичайно състояние, може да има сериозни последствия. Затова целенасоченото отпускане е много важно, както и правилното разпределение на времето.

Какво се случва в тялото при стрес?

Когато дебне опасност или стане напечено, организмът отделя хормони на стреса – адреналин, норадреналин, допамин (при внезапен стрес) и кортизол (при продължителен стрес). Така се освобождава енергия. Мобилизират се всички резерви на тялото, сетивата се изострят, кръвното налягане скача, пулсът и дишането се ускоряват. През това време храносмилателните и сексуалните функции почиват, за да не хабят излишна енергия. Когато застрашителната ситуация отмине, нещата отново се успокояват.

Позитивен и негативен стрес

Стресът има и добри страни. Положителният стрес (еустрес) помага за справяне с предизвикателствата – например при спорт, преди публична изява или когато сме влюбени. Той изостря вниманието, подобрява постиженията, зарежда с нужната мотивация и придава самоувереност. Когато оценяваме дадена ситуация като негативни или някоя задача ни се струва непосилна, се отключва отрицателният стрес (дистрес). Той блокира ума и тялото, прави ни страхливи и ни разваля настроението. Ако натоварването продължи, тоест тялото постоянно се намира в тревожна готовност и липсва баланс, рано или късно здравето започва да страда.

Типичните симптоми на стрес

Когато енергийните запаси се изразходват, способността за концентрация и производителност намалява, настъпва умора и изтощение, сънят се нарушава и кръвното налягане се покачва. Стомахът и червата се бунтуват, главоболието и болките в гърба също са типични симптоми при продължителен стрес. Ставаме по-податливи на болести, понеже хроничният стрес отслабва имунната система. Той се отразява и на душевното ни състояние, като първите признаци са нервност и раздразнителност. Много хора, подложени на стрес, страдат от тревожност и натрапчиви мисли. Най-вече нощем мислите се въртят в кръг и не ни дават покой.