Как да разчетете емоциите на някого по очите

25 май 2017 г., 15:42
3807

Alexey Philippov / Shutterstock

Можем да научим много за даден човек и неговите емоции по това дали очите му са присвити или разширени, сочи ново проучване. 

Когато очите на някого са присвити и тесни, това ни сигнализира, че той или тя преценява внимателно.Това може да означава, че хората са гневни, подозрителни, агресивни или неодобрителни.

Когато очите се разширят, това означава, че хората са изключително чувствителни към информацията, която получават. Това може да означава, че хората са заинтересувани, силно впечатлени или дори изплашени.

Начинът, по който очите ни се движат, за да комуникираме емоции, е свързан с това как всъщност ги използваме за да виждаме. Така например, когато присвием очите си, ние можем да виждаме по-далеч, докато когато ги отворим по-широко това позволява в тях да влезе повече светлина.

Д-р Лий, водещият автор на изследването, обяснява:

“Човешките изражения са невероятно сложни. Когато направихме необходимите пермутации открихме, че съществуват поне 3.7 по 10 на 16 степен различни възможни комбинации, което горе-долу същото по големина простраство от вероятности като улучването на два джакпота от лотарията.”

“Ние се концентрирахме върху един малък регион от това пространство, само региона на очите, и открихме, че едно единствено физическо измерение (разширяване срещу присвиване на очите) обяснява голямата част от цялото това сложно пространство в социалната комуникация,” добавя Лий. 

Източник: Psy Blog

Коментари