Мохандас Карамчанд Ганди, известен като Махатма Ганди, е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната.

Ганди получава международна известност със своята концепция за ненасилствени протести за постигане на политически цели, която вдъхновява редица движения на мирна съпротива по света. 

Санскритският термин Махатма („велика душа“) произлиза от индийската философска,религиозна и обществена традиция. С него Ганди е поздравен от поета Рабиндранат Тагор при завръщането си от Африка в Бомбай на 9 януари 1915 г. Самият Ганди признава в своята автобиография, че се счита недостоен за тази титла.

1. Промяна

“Бъди промяната, която искаш да видиш в света.”

“Като човешки същества, нашето величие е не толкова в това да можем да съградим света отново – това е мит на атомната ера, – колкото в това, да можем да изградим отново себе си.”

2. Контрол

“Никой не може да ме нарани без моето разрешение.”

3. Прошка

“Слабите не могат никога да простят. Прошката е качество на силните.”

„Око за око“ и скоро целият свят ще ослепее.”

4. Действие

“Един грам практика струва повече от цял тон проповеди.”

5. Сегашният момент

    “Не искам да предвиждам бъдещето. Загрижен съм само за настоящето. Бог не ми е дал контрол върху следващия момент.”

6. Всеки е човешко същество

“Аз съм обикновен човек, склонен към грешки, както всеки друг смъртен. Имам обаче и смирението да призная грешките си и да преразгледам постъпките си.”

“Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силният може да прояви слабост, както и най-мъдрият може да сгреши.”