Всеки от нас се чувства уверен в някои от дейностите, които върши. Опитът и познанията ни в тези ситуации са достатъчни, за да бъдем решителни и смели в действията си. В същото време всеки от нас е попадал в ситуации, които го карат да изпитва безпокойство и дори паника. В някои случаи пък първоначалните страхове постепенно отстъпват на увереността. Може би сте станали по-добри в ново хоби или пък сте придобили повече самочувствие и сте се научили да общувате ефективно с останалите.

Увереността и липсата ѝ са особено видими в работата на човек. Ако не сте уверени в това, което правите, може да започнете да отлагате изпълнението на възложените ви задачи от притеснение, че няма да се справите достатъчно добре. Дори и да изпълнявате задълженията си, може да се страхувате да споделяте работата си с другите, защото се страхувате от оценката, която ще получите. Може да избягвате да изразявате мнението си по определени теми, защото не мислите, че никой не се интересува от вашата гледна точка.

Понякога обаче липсата на увереност може да ви бъде от полза. В някои случаи, когато действително не сте сигурни в действието, което трябва да предприемете, предпазливия подход може да бъде най-добрия.

Много хора обаче страдат от далеч по-тежка липса на увереност, която ги кара да поставят под съмнение собствените си познания и умения, както и постигнатото от тях в работата. Ако се чувствате по този начин, има няколко неща, които може да направите, за да станете по-уверени:

Направете анализ разходи-ползи

Тревожността, която изпитвате поради липсата на увереност, е израз на това, че системата ви за мотивация е в „режим на отбягване“. Това означава, че се държите така, все едно сте изправени пред някаква опасност. Безпокойството и стресът са емоции, които сигнализират, че този режим е активиран.

По тази причина е важно да помислите за това какви са заплахите, пред които сте изправени и дали те изобщо съществуват. Може ли лошото ви представяне в дадена задача да доведе до наистина лош резултат? Кой е най-лошият възможен сценарии?

Много често рисковете от опитването на нещо ново в работата са изключително ниски. Повечето хора толерират правенето на грешки и дори споделянето на не особено добри идеи. В крайна сметка, хората с най-добрите идеи са тези, които имат и споделят най-много от тях. Това означава, че най-креативните хора, които познавате, са имали не една или две лоши идеи.

Понякога човек може да придобие увереност просто от осъзнаването на факта, че не няма какво толкова лошо да се случи, ако той не се справи възможно най-добре със задачата си.

Отбелязвайте малките победи

Ако анализът разходи-ползи не ви накара да се почувствате по добре по отношение на способностите си, следващото нещо, което трябва да направите, е да предприемете действия, с които да докажете на себе си, че можете да се справяте със задълженията си. Първата стъпка е да намерите задачи, които знаете, че можете да изпълните. Това е стратегия, които много разработчици на видео игри използват, за да привлекат хората като потребители. Първите нива са изключително лесни, като основата цел е играчът да опознае средата и да се чувства свободен да опитва нови неща. С всяко следващо ниво обаче трудността постепенно нараства.

По подобен начин, работете с ваш ментор или ръководител, за да структурирате работата си така, че тя съдържа няколко задачи, с които се съмнявате, че ще се справите добре, и повече, за които сте сигурни, че ще успеете да изпълните. Запретнете ръкави, постигнете напредък и отбележете всяка малка победа. Постепенно започнете да си давате по-сложни предизвикателства. С времето и опита увереността ви ще нарасне.

Изправете се пред страховете си

Когато започнете да работите върху задачи, които предизвикват у вас известно чувство тревога, трябва да посрещнете страховете си директно. Опитът на експертите в лечението на безпокойство и стрес показва, че човек може да успокои тези емоции, именно като отделя повече време за дейности, които ги предизвикват. С течение на времето вашата мотивационна система разбира, че няма причина тези ситуации да ви карат да се чувствате неудобно

За да проработи тази стратегия обаче вие наистина трябва да се сблъскате директно със страховете си. Не може да разчитате на някакви ритуали и помощни средства, които да ви спасят. Ако искате да станете по уверени в говореното пред публика, изнесете реч пред ваши колеги или говорете по-често с непознати хора. Не се надявайте, че презентацията на PowerPoint ще неутрализира тревожността. Ако залагате на външни фактори, мотивационната ви система ще запомни, че имате нужда от тези ритуали, за да бъдете успешни. Това не елиминира безпокойството, а просто добавя още една стъпка към процеса, през който трябва да минете, за да се справите с чувството на тревожност.

След като се сблъскате с страховете си няколко пъти ще станете по-уверени в способността си да се справяте с този проблем.

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз