Коронавирусът постави света в несигурност и постоянните новини за пандемията могат да дойдат в повече на някои хора. Това оказва своето влияние върху психичното здраве, особено при тези, които вече живеят със състояния като тревожност и обсесивно-компулсивно разстройство. 

Както обяснява Ники Лидбеттер от Antack UK, страхът от това, нещо да излезе извън контрол и да не може да се толерира сигурността, са общи характеристики на много тревожни разстройства. Така че е разбираемо, че много хора с предшестващо безпокойство в момента са изправени пред предизвикателства с психиката си.

"Притесненията от неизвестното и чакането нещо да се случи, предизвикват много тревожности", съгласява се Роси Уетерли, говорител на благотворителната организация за психично здраве Mind.

Как да защитим психичното си здраве?

Внимавайте какво четете

Четенето на много новини за коронавирус доведе до паник атаки, особено при хора, които са с установени тревожни разстройства. Най-добрият начин в този случай да се предпазите е да ограничете времето, което прекарвате в четене или гледане на неща, които ви карат да се чувствате по-зле.  Има много дезинформация, която се върти наоколо - бъдете информирани, като се придържате към надеждни източници на информация, съветва изданието.

Почивайте от социалните мрежи

24-годишната Алисън от Манчестър е притеснена за здравето си и чувства, че постоянно трябва да бъде информирана и да следва темата. Но в същото време тя знае, че социалните мрежи могат да бъдат причина за лошото ù психично състояние.

"Преди месец щраках върху хаштаговете и четях всички тези непроверени конспирации, което ме разтревожи, доведе ме до безнадежност и постоянен плач", казва тя.

Сега тя внимава в кои социални мрежи влиза и избягва да кликва върху хаштаговете с коронавирус. Освен това се опитва усилено да прекарва време далеч от социалните мрежи и телевизия като вместо това чете книги.

Заглушаване на ключови думи, свързани с коронавируса

Заглушете хаштаговете и нотификациите от групи, свързани с коронавируса, ако ги намерите за прекалено негативно въздействащи.