Неспокоен сън, проблеми със заспиването, постоянно напрежение, негативни мисли, тревога по всякакви, дори и незначителни причини, постоянно безпокойство ...
Това не е пъленото описание на хората, които са с повишена тревожност.

Често, ако човек остане в това състояние дълго време, започват здравословни проблеми: постоянно неразположение, главоболие, проблеми с апетита и кръвното налягане.
Всичко това влошава качеството на живота и изисква помощ.

Възможно ли е сами да се справим и какво можем да направим, обяснява неврологът д-р Кирил Алмазов.

Понякога това е нормално

Тревожността е реакцията на тялото към стрес, опасност или неизвестността.

Понякога чувството на тревожност е напълно нормално - то е естествена реакция на вълнуващо или ново събитие. Например, може да се чувстваме тревожни, когато ни предстои важна презентация или когато страдаме от несигурност относно бъдещето си.

Друг е въпросът, ако тревожността стане наш постоянен спътник.

Това състояние вече изисква лечение, тъй като ако не вземем мерки, може да доведе до пълно изтощение. 

Причини за тревожността

Много често тревожността се превръща в естествена реакция на тялото към стрес: еднократно силно преживяване, шок, скръб или хронично стресово състояние. Тя може да придружава посттравматичното стресово разстройство. Тя често се свързва с депресивните разстройства и начина на живот, на хранене, баланс между работата и личен живот, качеството на съня и нивото на физическа активност.

Смята се, че хората с определени личностни черти са по-податливи на безпокойство - например тези, които страдат от перфекционизъм или, обратно, ниско самочувствие.

Тревожността може да бъде един от симптомите на редица заболявания: множествена склероза и други неврологични патологии, проблеми с щитовидната жлеза, нарушения на ендокринната или сърдечно-съдовата система.

Как да се спасим: 5 начина

Има редица прости и достъпни начини за всеки постепенно да се бори с тревожността, особено ако тя носи много неудобства в живота и нарушава обичайния му ритъм.
Можете да опитате всички тези методи, но ако никой от тях не работи, трябва да помислите за среща с лекар. 

Променете начина си на живот

Здравословният начин на живот, балансираната диета и пълноценният сън ще помогнат за подобряване на цялостното състоятие и за намаляване на тревожността.

Важно е да създадете здравословни навици. Това ще подобри както психическото, така и физическото ви състояние.

Бъдете физически активни

Липсата на физическа активност се отразява негативно не само на функционирането на човешкото тяло, но и на психиката.

Тренировките у дома или във фитнеса и редовните разходки на чист въздух ще ви помогнат да увеличите жизнеността и да контролирате нивата на стрес и тревожност.

Използвайте техники за релаксация

Има много начини за облекчаване на тревожността - например йога и медитация, дихателни практики - дълбоко диафрагмено дишане. Изпълняват се лесно: трябва да затворите очи и да поемете бавно въздух през носа . След това като броите до 4 да задържите дъха си за няколко секунди и бавно да издишате, като също броите до четири. Постепенно може да удължите времето, през което задържате на дъха.

Друга техника е прогресивната мускулна релаксация. Методът включва редуване на съзнателно стягане и отпускане на всички мускулни групи в тялото.

Упражнението обикновено започва с краката и се движим нагоре към главата, напрягайки и след това отпускайки мускулите за няколко секунди.

Арт терапия

Часовете по изкуство ви позволяват да се отпуснете и да превключите вниманието от безпокойство към съзнателни творчески действия.

Това може да бъде рисуване, моделиране с глина или пластилин, свирене на музикални инструменти, плетене или бродиране.

Професионална медицинска помощ

Ако смятате, че тревожността ви пречи да живеете пълноценно, трябва да се консултирате със специалист.

Тревожните разстройства най-често се лекуват от психотерапевти и психиатри. Когнитивно-поведенческата терапия е класически инструмент тук: тя ще ви позволява да разберете природата на тревожността и да промените моделите на поведение. Освен това лекарят може да предпише лекарства: антидепресанти или транквиланти.

В допълнение към психотерапевта има смисъл да се консултирате с невролог. Лекарят ще изслуша оплакванията, ще анализира симптомите и, ако е необходимо, ще даде направление за допълнителни изследвания: ЯМР на мозъка, изследване на функцията на щитовидната жлеза и др.

Мона Василева / Новите родители