Ако се съди по вида на количките с продукти, които семействата бутат пред себе си в магазините за храни, явно още не осъзнаваме колко е важно да се яде по-малко сладко. Но американските автори д-р Джейкъб Тейтелбаум и Дебора Кенеди са написали цяла книга, посветена на това. В „Как да отучим детето от сладкото“ те предлагат доста добри идеи и конкретни инструкции за преразглеждане на детското хранене в посока – по-здравословно.

Много деца започват деня си със сандвич от печени филийки хляб от пшенично брашно, с мюсли, с кифла, кроасан... Сутрешното меню е основно за деня – ако е сладко, се отразява еуфорично на децата заради захарта, а това състояние е съпътствано от промени в настроението. Как да си направим здравословна закуска, за да избегнем стреса и амплитудите в емоциите при децата?

Едномесечен план

Първа седмица: Нека закуската е здравословен източник на протеини. Вместо да получават децата ви протеин от вредни продукти (бекон, шунка, колбаси), изберете някоя от следните полезни алтернативи и започнете да я добавяте към обичайната закуска:

1 яйце - пържено, варено, печено, яйца на очи, яйчена салата;

55-60 г пилешко или пуешко филе;

15-30 г ядки или семена;

Млечни продукти: обезмаслено мляко (235 мл), кисело мляко (170-230 г), съдържащо не повече от 23 грама захар на порция от 230 г, твърдо сирене (43 г) или извара (1 чаша, 225 г) ;

На деца под четири години давайте половината от порциите, описани по-горе, а на деца над 14 години - два пъти повече.

Втора седмица. Обогатете закуската с пресни плодове. Отлично правило за деца е да консумират зеленчуци и плодове на всяко хранене и веднъж – между храненията. Ако на закуска няма зеленчуци (които може да добавите към омлета), предложете им плодове.

Продължава на страниците на Новите родители.