Засищащи супи, питателни суфлета или захаросани коледни сладки – през есента и зимата ни дебнат куп изкушения. Но за съжаление не всяко от тези ястия е здравословно и нискокалорично. Най-късно през пролетта „зимните мазнини“, които сме натрупали през изминалите месеци, стават видими. Какво да правим? Да се откажем от многобройните лакомства? В никакъв случай! От следващите редове ще разберете как да похапвате без угризения и въпреки това да не надебелявате. 

Защо напълняваме през зимата?

Преди да ви издадем как да избегнете досадното натрупване на килограми през зимата, ще ви обясним защо изобщо се стига до него. Налице са няколко фактора. На спада на телесната температура през зимата противодействаме, като ядем. Ето защо през мрачния сезон апетитът ни се увеличава. Отвътре ни стоплят най-вече хранителни и пикантни ястия от тиква, картофи или зеле, както и подправки като канела и анасон, които са идеални за ниски температури. Друго обяснение е, че също като животните имаме нужда от мазнинен подкожен слой, който да ни предпазва от студа. Но не само ниските температури са виновни за увеличения ни апетит. Пристъпите на вълчи глад се обясняват и с липсата на достатъчно светлина. Организмът отделя повишено количество от хормона на съня мелатонин, поради което се уморяваме по-лесно и огладняваме по-бързо. И накрая, повечето от нас са по-инертни през есента и зимата и спортуват по-малко, отколкото през лятото. А тъй като е известно, че движението стимулира обмяната на веществата и улеснява отслабването, ето още една причина за напълняването.

Ето как да предотвратите напълняването

Съвет 1: Преди всяко хранене изпивайте по една чаша вода

Печено с картофи, палачинки с конфитюр или макарони със сирене? Ако пиете една чаша вода преди хранене, може да се наслаждавате на тези и на всевъзможни други вкусотии, без да се страхувате, че ще си развалите фигурата. Благодарение на водата чувството за ситост настъпва по-рано и в резултат ядем по-малко. Хитро, нали? С този трик лесно ще обуздаете евентуалните пристъпи на вълчи глад и няма да се налага да го залъгвате с недотам полезни лакомства.

Съвет 2: Хранете се на спокойствие

Не е добра идея да гледате телевизия или да преглеждате телефона си, докато се храните. Съсредоточете се върху чинията си, дъвчете хапките бавно и грижливо и се насладете на вкуса на храната. Така не рискувате да пропуснете момента, в който настъпва чувство за ситост, и ядете само толкова, колкото наистина е необходимо.

Съвет 3: Разхождайте се за добро храносмилане

След като сте се нахранили, на всяка цена направете малка разходка, вместо да се отдадете на сладка дрямка. Една 20-минутна разходка ще се отрази благотворно както на здравето, така и на телесното ви тегло. Движението подпомага червата, докато смилат храната, понижава кръвната захар и намалява отделянето на инсулин. Защото именно инсулинът ни прави закръглени, като забавя или възпрепятства изгарянето на мазнините.  

Съвет 4: Заложете на протеина и ненаситените мастни киселини

Включете в менюто си предимно богати на протеин продукти, като сьомга, яйца, извара, бобови растения или овесени ядки, които засищат задълго и водят до понижено ниво на инсулина за разлика от въглехидратните храни. Също така консумирайте ненаситени мастни киселини, каквито се съдържат главно в растителните масла, ядките или тлъстите риби. Те ще снабдят организма с жизненоважни вещества и ще ви заситят. Най-вече ценните омега-3 мастни киселини (например в орехите или рибеното масло) стимулират метаболизма и подпомагат изгарянето на калории.

Не забравяйте: дори да сте наддали малко през зимата, не бъдете строги към себе си. През пролетта най-вероятно ще се отървете от излишните килограми, стига да се храните здравословно и да се движите достатъчно.