Храните се правилно, но не успявате да отслабнете? Може би причината не е видът на храната, а количеството, което изяждате.

Повечето хора не знаят как трябва да изглежда допустимата порция. Изследванията показват, че не преценяваме правилно количеството храна, което сипваме в чинията си. Много от нас често надценяват големината на порцията и подценяват съдържанието на калории.

Представяме ви прост начин да определяте размера на порциите основни продукти, без да е необходимо да ги теглите или да изчислявате калории до безкрай. Всичко, от което се нуждаете, са двете ви ръце.

Големина на порцията зеленчуци

Една от петте порции зеленчуци на ден (80 грама) трябва да бъде поне толкова голяма, колкото свития ви юмрук. Стремете се да включвате в менюто си разнообразни зеленчуци, по възможност с различен цвят. Зеленчуците трябва да заемат половината чиния. 

Големина на порцията макарони

Големината на дневната порция паста трябва да отговаря на свития ви юмрук. Такова количество изглежда прекалено малко, но при варене пастата набъбва. Количеството съдържа 75 грама и 219 калории.  Порцията суров ориз също трябва да бъде с големината на юмрук. Въглехидратите, които са важни за снабдяването на организма с фибри и поддържането на енергия, трябва да заемат една четвърт от чинията (втората четвърт е за протеините, а останалата половина – за зеленчуците). Допълнителни калории ще си набавите от соса.

Големина на порцията ядки

Дневната порция ядки трябва да бъде с големината на дланта. Ядките и семките са пикантни лакомства, съдържащи ненаситени мазнини, които, макар и калорични, са полезни за сърцето. Допустимата порция е тази, която се побира в дланта. Опитайте се да консумирате ядките и семената отделно, вместо да изяждате много наведнъж.

Големина на порцията картофи

Колкото юмрука. Препоръчителната дневна порция въглехидрати трябва да съдържа 200 калории за жените и 250 за мъжете. Един картоф тежи 180 грама и съдържа около 175 калории, но печените увеличават двойно големината си, затова може да ги разделите на две порции. Ако не сте на диета, може да изядете и повече от една порция.

Големина на порциите други продукти

Масло: връх на палеца

Делът на мазнините, включително краве масло, растително олио и фъстъчено масло, не трябва да е повече от една кафена лъжичка, или порция колкото върха на палеца (от връхчето на нокътя до първата фаланга). Общо взето, количеството мазнини не бива да надвишава 2-3 порции на ден.

Шоколад: показалец

Парче шоколад с големината на показалеца (20 грама) съдържа около 100 калории, което представлява умерена глезотия.

Сирене (кашкавал): два пръста

Порция кашкавал или сирене с тегло 30 грама отговаря приблизително на дължината и височината на два пръста. Съдържа около 125 калории и доставя една трета от препоръчителната дневна доза калций. Порция настърган кашкавал трябва да съответства на големината на юмрука ви.

Сладкиш: два пръста

Парчето сладкиш трябва да отговаря на дължината и ширината на два пръста (крайчецът може и да е по-дълъг, ако сте го отрязали с тел). Този дял съдържа около 185 калории и е приемлив като лакомство, с което да се поглезите.

Към първата част ТУК.