Как да накарате нарцисист да изпита емпатия

06 януари 2017 г., 16:32
6068

Copyright: bikeriderlondon / Shutterstock

Нарцисистите не се интересуват много от страданието на другите и изобщо от чувствата на хората.

Ново изследване показва, че те могат да бъдат накарани да почувстват емпатия, ако се подходи към тях по определен начин.

В изследването участниците са били разделени в две групи: слаби нарцисисти и силни нарцисисти, като последните не са били класифицирани като притежаващи клинично разстройство.

“Хора с висок под-клиничен нарцисизъм са психологически здрави и добре приспособени, често дори много успели, докато хора с нарцистично разстройство на личността не са гъвкави и приспособени и не се справят добре в ежедневния живот,” пояснява д-р Хепър.

И на двете групи е бил даден да прочетат литературен пасаж, който описва скъсване на връзка между двама души.

Както се е очаквало, нарцисистите не са показали съчувствие към протагоностите, независимо от това, колко жестока е била раздялата.

Това, разбира се, е характерно за нарцисистите, чийто интерес към другите е ограничен основно до събирането на публика или за експлоатция на другите.

В друго изследване на нарцисистите е бил даден “тласък” в определена посока.

Когато силните нарцисисти са били накарани да си представят как се чувства дадена конкретна жертва, тяхната емпатия внезапно се задействала.

Физиологически тестове също потвърдили, че нарцисистите наистина изпитали емпатия и съчувствие.

“Ако накарате нарцисистите да се поставят в ситуацията на техния приятел или партньор е много вероятно те да реагират по съчувстващ начин,” обяснява д-р Хепър. 

Източник: Psy Blog

Коментари