Как да кажем на детето, че нямаме пари

19 ноември 2017 г., 21:20
1496

Илюстрация: Guliver / iStock

 

За всяко семейство материалното благополучие има различно измерение.
Липсата на пари в детството за важни и необходими неща почти винаги оставя белег върху душата.  И, ако майката с тъга си спомня как като малка е имала един единствен чифт ботушки, е много вероятно да купи на дъщеря с и няколко чифта, без това да е необходимо.

Ако таткото в детството си не е получил дълго мечтаните кънки, много е възможно синът му да ги получи, и без дори да моли затова. С покупките възрастните пробват да  заличат комплекси, които те са получили, заради недоимък.

Много е вероятно обаче парите да не достигат и да се стигне до такава ситуация, в която трябва да се разходват пестеливо и разумно.
Как да обяснят липсата на пари за вещи, които не са от първа необходимост?

И то така, че да не насадят в детето комплекси и да успеят да го държат на страна от определението „нашето семейство е бедно“ ? Защото то не е от полза. Насоките дават Полина Смирнова и Олга Цаплина от Института по педагогика, психология и образование.

Възрастните добре разбират, че парите не са само възможност да се купят необходими за живота вещи, но също така осигуряват комфорт, уважение, безопасност, висока самооценка и още, и още ...
Детето възприема естествено социалния статус на семейството и си мисли, че всички хора живеят така. Когато порасне и тръгне на градина и по-късно и на училище постепенно осъзнава, че семейството му не като това на неговите връстници. Тогава различията във финансовите възможности стават очевидни и детето започва да пита.

Ако още не е тръгнало на училище, как да откажем определена покупка

Вижте на страниците на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари