В днешно време е пълно с информация за нас онлайн. Независимо дали става въпрос за профили в социалните мрежи, за данни, съхранявани в облака, стари съобщения във форуми, които едва ли можем да си спомним, или нещо друго, всеки, който има връзка с интернет, може да научи куп неща за живота ни.

За тези, които искат да отворят нова страница, открихме този план за действие, който ще ви помогне да изтриете цялата информация за вас, съдържаща се в интернет.

Да започнем със социалните мрежи

Повечето социални мрежи позволяват да изтриете профила си. Запомнете в кои сайтове сте регистрирани и изтрийте всички профили. Когато акаунтът ви е деактивиран, името, снимките и повечето от материалите, които сте споделили с приятели, се изтриват. Ако промените решението си, повечето социални мрежи предлагат възможност да възстановите профила си в рамките на определен период от време.

Помнете историята си
 
Опитайте се да запомните в кои сайтове сте регистрирали в миналото. Имахте ли онлайн дневник, като тийнейджър? Влезте в стария си потребителски профил и го изтрийте. Ако сте забравили паролата си, всеки сайт има начин за възстановяване (обикновено като просто въведете своя имейл адрес). Можете също да се разровите из пощата си за всички получени съобщения за регистрация / потвърждение от подобни сайтове. Така по-лесно ще проследите в кои сайтове сте се регистрирали .

Време е да бъдете креативни

В някои уебсайтове не можете да изтриете профила си. Тук ще трябва да измислите нещо, ако искате да изчезнете. Просто сменете името, града и друга информация с нещо напълно фалшиво.

Край на спама

Сега почистете входящата си поща. Прегледайте всички имейли с реклами или връзки към новинарски сайтове и се отпишете от тях.

Махнете се от търсачките

Въведете името и фамилията си в търсачката, или имената, които сте ползвали в онлайн форуми. Ако търсачките предоставят информация за вас, трябва да премахнете тази информация. Например, ако намерите информация в Google, и искате да я изтриете, прочетете това.

Свържете се с уеб администраторите

С някои сайтове няма да можете да изтриете информация за себе си сами. В този случай трябва да се свържете с уеб администраторите. Най-често можете да намерите техния имейл адрес в секцията „За контакт“ на сайта. Пишете им с молба да изтрият информацията за вас от сайта си.

Все още има някой, който знае много за вас

Някои сайтове са любими на шпионите. Те събират информация за всички ваши действия онлайн. Ако сте се регистрирали в сайт с имейла и телефона си, тези данни ще се появят минимум в Spokeo, PeopleFinders и Intelius. За да изтриете информацията за вас от тези сайтове, отново трябва да пишете на техния отдел за обслужване на клиенти.

Последната стъпка

Всичко, което остава, е да изтриете имейла си. Трябва да направите това в последния възможен момент, защото все още може да имате нужда да продължите комуникацията с някои от сайтовете.

Източник: Bright Side