Макар все още да не е надарено със способността да отговаря словесно на дразнителите, които го заобикалят, бебето е в състояние да възприеме какво му казвате и да трансформира думите и шумовете в преживявания. След време това ще му помогне да проговори, осъзнае реалността и разбере света, който го заобикаля.

Но как да общувате най-правилно с него?

Запомнете – бебетата се учат още от първия си ден. Въпреки че зрението им не е напълно развито, не могат да говорят и единствения начин за комуникация с вас, е плачът, те ви разбират. Или опитват да разберат това, което се случва около тях. Затова е много важно да не прекъсвате тази комуникация, а да говорите на бебето и да го запознавате с различните шумове и звуци, за да трупа то впечатления. А те помагат за растежа му.

Първите думи

Бебетата не могат да реагират, но това не означава, че трябва да говорите на техния език. Може да променяте гласа си, да им говорите гальовно, но не се дръжте и вие като бебе и не отговаряйте само с „Агу“, „Ага“. За бебето е важно да слуша думи, да улавя нюансите в гласа ви (редувайте по-висок с по-нисък глас, по-мек с по-радостен…). Думите трябва да бъдат ясно казани и задължително истински, а не изкривени. Защото така бебето се учи.

Използвайте и невербален език

Докато играете и общувате с детето, използвайте всички мимики и жестове, които могат да опишат думите, които изричате: усмивка, тъга, прозявка… Бебето в началото няма да ги вижда, после ще започне да ги забелязва и свързва с определени състояния, а на 6-7 месеца само ще ги използва. Същото важи и за езика на тялото ви, който в никакъв случай не трябва да бъде сведен до минимум. Това помага на новороденото да разбере какво се случва.

Четете му книжки

Четенето на глас е много важно през първия месец. Да, то няма да разбере какво му четете, но ще се научи да разпознава гласа на всеки от семейството, ще трупа думи, ще може да разбира по-прости ситуации, ще се научи да се отпуска, успокоява и ще се наслади на момента.

Пуснете му музика

Музиката също дава опит и помага на бебето да развие нови умения. А каква да бъде тя, това сами ще разберете, след като видите реакциите на мъника. Има бебета, които се успокояват от класическа музика, а има и такива, които спят сладко на джаз. Въпрос на може би генетично заложен темперамент.

Описвайте му света

У дома, на разходка, в колата, докато играете, когато готвите и то е наблизо, не спирайте да му говорите и обяснявате какво правите, защо го правите и колко красиво е или ще стане. Постепенно бебето ще свикне да свързва думите с конкретното действие или въздействие. А това е наистина чудесен урок.

Новите родители