Недоспиването може да доведе до неетично поведение на работното място, а кафето е най-добрият начин да се спасим от този проблем. До такъв извод достигнаха учени от университетите във Вашингтон, Аризона и Северна Каролина, САЩ, пише "Мениджър Нюз".

Същността на изследването е такава: доброволците били разделени на две групи и били помолени да не спят цяла нощ. На сутринта едната група получила дъвка с кофеин, равен на този в две чашки кафе. Другите не получили нищо. Накрая всички участници трябвало да играят игра, в която за да спечелиш, трябвало да лъжеш.

Неочаквано, по-будните от доброволците – тези, които дъвчели дъвка с кофеин – практически игнорирали нечестните сделки. „Заспалите” много по-лесно правели компромиси със съвестта си.

Ръководителят на проучването – проф. Дейвид Уелш, обяснява феномена така:

„Когато не сте се наспали, за вас става много по-лесно да се съгласите с неетично предложение на шефа например, защото съпротивата изисква усилия, а вие сте уморени.”

Кофеинът обаче укрепва самообладанието и волята ни в критичните моменти, когато организмът ни е изтощен.

И други проучвания показват, че колкото по-недоспали сме, толкова повече сме готови да правим некоректни неща на работа. Проф. Майкъл Кристиян коментира това:

„Работодателите трябва да признаят, че днес служителите работят повече, което значи, че спят по-малко. Кодексът за професионална етика не е достатъчен, за да спре лошото поведение на човека в рамките на корпоративните стандарти, ако този човек е прекалено уморен.”

В масовата култура битува митът, че упоритата работа е невъзможна без недоспиване. То обаче е изключително вредно – както за отделните хора, така и за организациите, в които те работят.

Учените предлагат на работодателите да правят следното, когато са заобиколени от недоспали и изтощени служители:

    Набавете им хубаво кафе.
   
Разпределете работния график така: по-малко спешни задачи, повече почивки.
    Избягвайте задачите, които изискват от служителя сериозен самоконтрол в условия на строги крайни срокове за продължителни периоди.
    Позволявайте на служителите да подремват на работа.

Източник: Мениджър NEWS