Чисти ръце – леко сърце. Това е изводът, направен от психолози от Кьолнския университет след проведено от тях проучване. То показало, че участниците, които измиват ръцете си, веднага усещат повишена увереност в силите си при изпълняване на тестовите задачи.

В проучването участвали 98 души, разделени на три групи. На първите две било дадено специално задание, замислено така, че никой да не може да се справи с него. След опита настроението на доброволците било оценявано и следвала втора, по-проста задача. При това след първото изпитание членовете на едната група трябвало да измият ръцете си. Третата група изпълнявала само втората задача.

Психолозите забелязали, че онези хора, които мият ръцете си след неприятния провал, оценяват много по-оптимистично шансовете си да се справят с втората задача. Странното е, че на практика те се справяли с нея по-зле от неумитите „песимисти”. Успехът на третата контролна група бил равен на този на „оптимистите”. Така, според психолозите, измиването позволява да отмием и неприятните спомени, но в същото време снижава мотивацията ни да приложим повече усилия за следващата задача, която се изправи пред нас.

Експериментът поставя под съмнение силата на позитивното мислене. В психологическо отношение то действа, защото ни кара да се чувстваме по-добре. На практика обаче елиминирането на тежките мисли изтрива и вътрешната ни нагласа да опитаме по-сериозно следващия път.

Проучването е публикувано в сп. Social Psychological and Personality Science. Източник: Мениджър Нюз