Разбирате, че ви предстои да станете татко и сте на седмото небе от щастие. Освен задължителната почерпка на приятели и колеги, е нужно още нещо, което трябва да направите.

Всъщност имате на разположение точно 9 месеца, за да се превърнете в истински татко. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да осъзнаете и се подготвите за новата си роля в семейството.

Бъдете близо до бъдещата майка

Колкото по близо сте до своята партньорка в живота, толкова по-силна ще бъде връзката ви и отговорността към бъдещото ви дете. Придружавайте я на медицинските прегледи, говорете със специалистите, не крийте съмненията или притесненията си, задавайте въпроси, дори и те да ви звучат глупаво.

В този период няма глупави въпроси, само такива, които носят ползи и трупат опит. Всичко това ще ви помогне да разберете какво се случва с тялото на вашата любима и как от малка точица се получава човече.

Подкрепяйте се в страховете

По време на бременността на вашата половинка, вероятно и вие ще бъдете в някакъв момент завладени от страхове и хиляди тревожни въпроси. Татковците най-често се питат следното: „Дали ще бъда наистина добър баща?“, „Ще мога ли да сменям памперси или да къпя бебето?“, „Дали да присъствам на раждането?“

Много помага в този период не да таите тревогите в себе си, а да разговаряте с партньорката си. Тя със сигурност има също много страхове, може би повече от вашите. Когато взаимно си ги споделяте, това сериозно намалява напрежението и помага за преодоляване на проблемите. А и тези разговори не само ще ви накарат да се почувствате по-спокойни, но и ще укрепят връзката ви.

Смейте се

От момента, в който новината стане публична, ще разберете колко хората, които ви обичат, са склонни да раздават съвети. Те със сигурност го правят, защото се радват за вас, но в определени моменти това може да ви накара да се почувствате малко неадекватни.

Не забравяйте ценния дар на иронията: с партньорката си не спирайте да се смеете и търсите ироничната страна на малките и големи предизвикателства, които ви очакват. Така че просто се усмихвайте!

По материали от DonnaD / Новите родители