Ако сте като повечето хора, значи обичате шоколад. И ако сте като повечето хора, значи обичате да имате оправдания, за да правите любимите си неща. Например да ядете шоколад.

Все повече научни изследвания доказват, че шоколадът с високо съдържание на какао и ниско съдържание на мазнини е полезен. Има една основна причина да не се тревожите, че сте „шокохолици“.

Шоколадът ни прави по-умни. Доказано.

968 души на възраст между 23 и 98 години участват в изследване, което проучва ползите за здравето от шоколада. Оказва се, че тези, които ядат шоколад, по-често имат по-добре развита визуална памет, по-добра способност да запаметяват, по-силно абстрактно мислене и по-силна концентрация. Предишни изследвания са установили, че шоколадът забавя стареенето на мозъка и предотвратява появата на заболявания като деменция.

Веществата в шоколада, които имат такъв благоприятен ефект върху умствената ни дейност се наричат „какаови флаваноли“. Голяма част от тях се откриват в тъмния шоколад и доста по-малка – в млечния и бял шоколад. Видимо е, че здравните ползи много зависят от това не само колко, но и какъв тип шоколад консумираме.

Затова ще последваме примера на колегите ни от сайта Bright Side, които споделиха тази вдъхновяваща новина, и ще се заредим с много шоколад. За да работим по-добре. Ако не друго, то със сигурност, по-приятно.