Какво е това, което прави човек привлекателен? Първото, за което се сещаме, е външният вид. Но също и поведението, интелектът, чувството за хумор. Или нещо специално и уникално, което не се описва с думи. Всъщност има няколко типа привлекателност и начините, по които всеки от нас я развива, зависят от собствения ни характер и от типа връзки, които се стремим да привлечем. 

Да изглеждаш секси (физическа привлекателност)

Външният вид е повече или по-малко важен в зависимост от това какъв тип връзка търсите. И какво друго внасяте в общуването с партньора си. Обикновено краткосрочните и по-концентрираните върху секса връзки изискват най-много физическа привлекателност, която губи своята важност със задълбочаването на близостта, споделянето и дългосрочната подкрепа.

Във всеки случай физическите черти, които са най-привлекателни за другите, са тези, които са най-добър индикатор, че сме здрави и във форма. За наше щастие тъкмо върху тях имаме най-голям контрол. Добрата хигиена и физическите упражнения са по-важни от най-симетричния нос и съвършения бюст.

За тези, които нямат перфектното тяло, облеклото може да изиграе съществена роля във физическото привличане. Човек винаги може да подчертае плюсовете и да скрие минусите.

Подходящ цвят, в съчетание със секси обувки може да допринесе много за привличането. Освен това, облеклото и аксесоарите могат да кажат не малко за потенциалните ни ресурси. Но прекалено силният акцент върху последното може да ви накара да се съмнявате дали потенциалният партньор не е по-привлечен от портфейла ви, отколкото от вас самите.

Да създаваш връзки (психологическа привлекателност)

На другия край на спектъра са психологическите черти, които намираме за привлекателни. Те са по-мотивиращи за дългосрочни и емоционално интимни връзки. За съжаление, ако разчитате само на тях, това е свързано с определени трудности: както ако разчитате само на външния вид може да се окажете в поредица от бързо изгарящи забивки, така и ако разчитате само на личностните качества, може да получите просто дълбоко приятелство без сексуална искра. Независимо от това психологическата привлекателност е много важна, особено за дългосрочните връзки.

Обикновено тя се изразява в жизнерадостно и весело поведение, което извежда наяве най-доброто в другите, и в самите себе си. Психологически привлекателните хора често развиват уникален стил, перспектива или способност, която споделят със света и която ги различава от тълпата.