Любовта е сложна и мощна сила – и тя ни въздейства по най-различни емоционални, когнитивни и социални начини. 

Когато обичаме един човек, чувстваме емоционална възбуда в негово присъствие. Имаме и набор от мисли или състояния, свързани с този човек и с предишните ни преживявания, които формират идеите ни за това, което очакваме във връзките си. Например, ако вярвате в любовта от пръв поглед, е по-вероятно да я преживеете.

Древните гърци описват няколко различни вида любов. Следвайки тяхната традиция, социологът Джон Алън Лий разделя любовта на шест най-общи разновидности или „стилове“. С години те могат да се променят, дори в живота на един човек и неговото взаимодействие с партньорите му.

Ерос

Този тип обикновено се преживява като романтична, „приказна“ любов. Физическата красота е важна. Привличането е интензивно и непосредствено („влюбени до уши“), а нуждата от задълбочаване на връзката, емоционално и физически, е силна.

Този тип хора обичат да бъдат влюбени, затова и са „серийно моногамни“. Те остават в една връзка, докато я чувстват свежа и завладяваща, след което се прехвърлят към друга, така че да изпитат същите чувства отново с друг човек.

Сторге́

Хората, които изпитват този тип „семейна“ любов, са стабилни и отдадени във връзките си. Те ценят общуването, психологическата близост и доверието. За този тип хора любовните връзки често произлизат от приятелството, в което любовта постепенно се промъква. Този любовен стил е траен, а хората, за които е характерен, се стремят към дългосрочни връзки.