Непоклатимата самоувереност ви прави по-харесвани и уважавани от околните, отколкото „незначителния” факт, че сте прави в твърденията си, показа ново проучване. Причината за това е, че хората се боят от несигурността и гравитират към онези, които изглеждат най-сигурни в себе си.

Политическите и спортните коментатори, които излъчват посланието „може и не винаги да съм прав, но викам по-силно от събеседника си” доказано привличат повече почитатели от по-дълбокомислените анализатори, казват изследователите от Вашингтонския университет. 

В проучването са анализирани различни профили на популярни коментатори в „Туитър”.

Специалистите искали да разберат как самоувереността и точността на изказванията влияят върху репутацията. Проучените коментатори предсказвали изхода от баскетболен мач между два от най-популярните отбори в САЩ.

Учените давали на всеки туит оценка за самоувереност според използваните в него фрази.

Оказало се, че "шумни" думи като „унищожавам” и „анихилирам” привличат повече положително внимание от по-прости думи като „побеждавам” например.

В крайна сметка най-самоуверените коментатори привлекли 50% повече положителни отзиви, макар и да били точни в предсказанията си само на 47% - точно толкова, колкото е и точността при случайно предположение.