На 17 май 2020 г. сър Антъни Хопкинс отправя в Twitter едно силно и вдъхновяващо послание към завършващия випуск. Определено има какво да научим от него.

Насладете му се и попийте от мъдростта на великия актьор, художник и композитор.

***

Здравейте на всички,

Поздравления на онези от вас, които завършват випуск 2020. Чуйте, всички по целия свят, където и да сте, зная, че е трудно. Старчок съм, на този свят съм от дълги години. Живея живот, изпълнен с оптимизъм, но всички вие – и по-младите изобщо – които се чувствате обезсърчени, сломени и отчаяни, повярвайте ми за едно. Прочетох някъде, не помня дали не беше в Стария Завет или в [творбите на] Карлос Кастенада, за един стар шаман. В пустинята имало суша, умирали добитък и хора. Шаманът казал: „Копайте ровове, ровове за дъжд“. „Но дъжд няма!“, отвърнали хората“. „Копайте ровове и дъждът ще дойде.“

Сега онези от вас, които не са вярващи, вероятно ще кажат, че това са глупости. Вярвайте в каквото искате. Това е рационалният ум. Не смятам, че рационалният ум функционира особено добре в момента. Нужен ни е ирационалният ум, подсъзнателното. Цял живот, още откакто бях малък, мечтаех да бъда там, където се намирам сега. Да бъда този, който съм днес. Не знам, може да съм имал видение. Не таях големи надежди, но всичко, [което исках], ми се случи. И сега вярвам, че можем да сгъстим времето, да го придърпаме към себе си. Не говоря за бъдещето. „О, ще го направя догодина“. Това не съществува. Следващият ден не съществува. Следващият час – също. Всичко това е само вероятност. Ние обаче можем да притеглим времето в настоящето – сега, директно в слънчевия сплит, в душата ни.

Копайте рововете. Каквото и да решите да правите – вярвайте, вярвайте, вярвайте. Дори тогава, когато не вярвате! Играйте играта на вяра. Постъпвайте така, сякаш вярвате. Това е сила. Това е чиста сила. И ще се случи, повярвайте ми, [повярвайте на] стар глупак като мен. В моя живот проработи, ще подейства и при вас. Така че никога не се отказвайте. Вярвайте, вярвайте, вярвайте.

Каквото и да искате да направите: вярвайте, вярвайте, вярвайте – дори и да не вярвате. Играйте играта. На вяра. Действайте така, сякаш вярвате. Това е силата. Това е чистата сила. И всичко ще се случи, повярвайте ми - на стар глупак като мен. Подейства в моя живот, ще проработи и във вашия. Така че никога не се отказвайте. Вярвайте, вярвайте, вярвайте. Не ме интересува дали сте атеисти, агностици или нещо подобно. Вярвайте, вярвайте, вярвайте. Както имам вяра аз. Не ме интересува дали сте атеист, агностик или нещо подобно. Вярвайте, вярвайте, вярвайте. Както вярвам и аз.