Хората, които не са самотни, имат по-добър сън, установи проучване, цитирано от електронното издание EurekAlert.
 
Данните сочат, че тази връзка е по-силна при по-младите хора. 

Добрият и здрав сън е свързан със значително по-ниски нива на обща, емоционална и социална самота, твърдят експертите от Американската академия по медицина на съня. 

"Самотата е спешен проблем на общественото здраве и има неотложна нужда да се разбере по-добре и да се лекува", казва водещият автор и главен изследовател Джоузеф Джиржевски. 

Според него резултатите подчертават важната роля, която сънят играе за разбирането на самотата през целия живот на възрастните. "Може би усилията за подобряване на съня биха могли да имат благоприятен ефект и върху самотата, особено при младите хора".

Сънят е от съществено значение за здравето, казват от Американската академия по медицина на съня. Експертите препоръчват възрастните да спят редовно по седем часа на нощ за оптимално здраве, продуктивност и бдителност през деня, пише БТА. В проучването са участвали 2297 възрастни на средна възраст 44 години; като 51 на сто от тях са били мъже. Те са попълнили онлайн въпросник за съня си, както и такъв за нивата на самота. 

През 2023 г. американските здравни власти предупредиха за криза в общественото здраве, свързана със самотата, изолацията и липсата на връзки. 

По техни данни още преди началото на пандемията от КОВИД-19 приблизително половината от възрастните в САЩ съобщават, че изпитват измерими нива на самота.

Според авторите на проучването усилията и програмите, насочени към намаляване на самотата, трябва да включват акцент и за насърчаване на здравето на съня, особено при по-младите възрастни.

Данните от изследването, които официално ще бъдат представени по време на специализиран конгрес в Хюстън на 3 юни, са публикувани в изданието Sleep.