Хиляди се събраха пред църквата "Света Дева Мария Велика" в Кеймбридж в събота, за да изпратят световноизвестния британски физик Стивън Хокинг, предават световните медии.

Около 500 близки на семейството, приятели и колеги също бяха сред поканените на частната служба, която се проведе в университетската църква. 

Сред тях бе и актьорът Еди Редмейн, изиграл ролята на брилянтния учен в биографичния филм "Теория за всичко" през 2014 г.. Той бе поканен да изнесе реч в памет на учения. Професор Фей Доукър, която е виден физик и кралският астроном лорд Мартин Рийс, също бяха сред специалните гости, пише BBC.

Църковните камбани удариха 76 пъти - по веднъж за всяка година от живота на проф. Хокинг. Ковчегът му бе декориран с бели лилии, символизиращи Вселената и бели рози, представляващи полярната звезда.

В изявление децата на Хокинг, Луси, Робърт и Тим заявиха: "От името на цялото семейство искаме да изразим огромната си благодарност към всички за чудесния почит към баща ни и на онези, които ни изпратиха съболезнования. Баща ни живя и работи в Кеймбридж повече от 50 години. Той е неразделна част от университета и града. Така решихме да го погребем в града, който той толкова много обичаше и който го обичаше. Животът и работата на нашия баща означаваха много за много хора - религиозни и нерелигиозни. Така че службата ще бъде едновременно и традиционна, отразявайки широтата и многообразието на живота му", цитира The Guardian.

Вижте още на Мениджър Нюз.