Сексуалните стереотипи са навсякъде около нас - от начина, по който се държим с противоположния пол, до сериалите и филмите, които гледаме, пише IFL Science.

Изглежда, че мъжете и жените търсят напълно различни неща във взаимоотношенията си. Мъжете искат кратка, забавна и неангажираща свалка, докато жените ценят дългата, отдадена връзка, която завършва с “щастливи завинаги заедно". Някога питали ли сте се защо е така?

Обяснението е много просто и опира до анатомичните разлики между мъжете и жените. За жените сексът има много по-голяма стойност, отколкото за мъжете, заради възможните последици: 9-месечна бременност, сутрешно гадене, стрии… Носенето на живот в света не е лесна задача. Поради тази причина, жените са много по-отговорни и претенциозни в избора си на сексуални партньори. Много учени смятат, че тези изчисления са вкоренени в нашата психика.

Но замисли се! Откъде идват всичките жени, с които мъжете спят? Ако предишната теория е вярна, би трябвало да е доста трудно за един мъж да си намери флирт за една нощ. В крайна сметка, “необходими са двама шофьори, за да стане сблъскване”.

Статистиката не ни предава. В едно общество с равен брой жени и мъже е невъзможно за един хетеросексуален мъж да има средностатистически повече сексуални партньори от една жена.  Тогава защо съществува стереотипът за промискуитетния мъж? Отговорът се крие в Mating Market Theory (MMT).