Британски и холандски учени установиха, че родителите, които не одобряват избраника на дъщеря си, не са прекалено претенциозни, а се притесняват дали той ще може да я осигури материално.

Това поведение е първично и се корени в "еволюционни конфликти за ресурсите". Учените от университетите на Бристол и на Гронинген установиха, че родителите дават повече средства на дъщеря си, когато мъжът ѝ не е грижовен, а това в крайна сметка води до конфликт. Дъщерите пък са склонни да използват слабостта им, като избират човек в ущърб на техния интерес. Това води до проблем между поколенията за избора на партньор.

Изследването е на базата на компютърен модел, който симулира промяната на родителското поведение, когато дъщерята си търси мъж. Той показва, че обикновено възрастните искат по-грижовен зет, отколкото дъщерята е склонна да избере. Те обръщат и повече внимание на подробности като произхода на кандидата, от какво семейство е, от каква раса и какво е образованието му.

За разлика от тях дъщерите се ръководят от физическата привлекателност, миризмата, чувството за хумор, артистичността. Конфликтът по въпроса дали избраникът на дъщерята е подходящ за нея, е по-голям, когато бащите контролират средствата в семейството.