Разделите могат истински да разбият сърцето на жената. Учените обаче са установили, че мъжете могат да се окажат по-съсипани от дамите след раздялата. Мъжете също могат да бъдат емоционални, когато обсъждат сърдечните си проблеми (да, те говорят за това!). Това интересно наблюдение е част от по-голямо проучване на психолози относно връзките.

Вижте до какви любопитни изводи са достигнали изследователите:

1. Мъжете са по-склонни да търсят помощ за връзката си онлайн.

Учените са проследили постове на повече от 184 000 души на „Редит“ (мащабен новинарски сайт, позволяващ създаването на отделни общности, в които потребители могат да споделят снимки, видеа, линкове и текстове по определена тема, които да се обсъждат и да бъдат гласувани.), които пишат в раздел „Връзки“. 

Проучването установява, че около 55% от потърсилите помощ за любовни проблеми са мъже, докато едва 45% са жени.

Проучванията също показват, че „сърдечните проблеми“ са сред най-често обсъжданите в постовете. Други често обсъждани проблеми са доверието, личностни проблеми, тревожност, проблеми с интимността.

2. Според изследователите анонимността по форумите позволява на мъжете да разкрият чувствата си.

Клишето, че „мъжете не плачат“ по някакъв начин оказва влияние върху силния пол.

Един потребител в „Редит“ пише: „Мъжете не трябва да показват мъката си, затова обикновено я държим в себе си, защото така се очаква и така трябва. На никого от нашите приятели не му се слуша колко страдаме, как бихме постъпили по друг начин, за какво съжаляваме и т.н.“ 

Жените, от друга страна, е много по-вероятно да потърсят помощ лице в лице или да посетят терапевт.

3. Мъжете са по-чувствителни на тема раздяла в сравнение с жените.

Може би сега някои ще повдигнат невярващо вежди, но според проучванията мъжете много по-често участват в обсъждането на проблеми, свързани с раздялата, срещите, личните качества.

От друга страна, дамите ги вълнуват повече притеснения относно дистанция между партньорите, неразбирателства, битови проблеми.

Шарлот, Ентуисъл, водещ учен в проучването, казва: „Фактът, че във форума за сърдечните проблеми участват предимно мъже, говори, че те са поне толкова наранени от раздялата, колкото и жените.“

И още нещо – повечето мъже са потърсили помощ, докато нещата са съвсем пресни, докато жените са потърсили съвет, когато отношенията са се развалили вече почти необратимо.

4. Изглежда, че мъжете са по-уверени във връзките си в сравнение с жените.

Думите, с които си служат двата пола, са също показателни. Жените например използват предимно фрази, които издават фокусиране върху себе си: Аз… еди-какво си. Също така изявленията им съдържат много по-отрицателен заряд.  Това издава несигурност и гняв у дамите.

От друга страна, мъжете използват повече фрази в мн.ч.: Ние… еди-какво си. Освен това акцентират повече на положителните емоции и изказът им издава доверие и добронамереност към връзката.

Важно обаче е да се отбележи и че потребителите, които говорят с най-голямо пренебрежение към връзките като цяло, са предимно мъже.

5. Мъжете биха бил много по-продуктивни, ако тежестта на стереотипите падне от плещите им.

Един от водещите учени на изследването доктор Раян Бойд казва: „Ако премахнем традиционните стереотипи от мъжете по отношение на техните умения за споделяне, ще видим, че те всъщност са също толкова отдадени на желанието да спасят и подобрят връзката си, колкото са и жените.“