Учени от университета „Флиндърс“ установиха, че късогледите хора имат по-лош сън от онези с нормално зрение, тъй като техните циркадни ритми са забавени, а нивата им на мелатонин са по-ниски, предава Daily Mail.

В най-общи линии мелатонинът е хормонът, отговорен за съня през нощта. Той се секретира от епифизната жлеза. Тя е с големината на грах и се намира точно над средната част от мозъка. По време на деня епифизната жлеза не е активна, но когато слънцето залезе и настъпи тъмнина, жлезата се активира. Тогава се произвежда мелатонин, който навлиза в кръвта. Обикновено това се случва около 9 вечерта. В резултат на този процес нивата на хормона се покачват и функциите на човек намаляват, а на него му се доспива. Сънят изглежда все по-примамлив. За съжаление, всичко това е нарушено при хората с по-ниски нива на мелатонин.

Учените проучват циркадните ритми, свързани с биологичния часовник на човека, и нивата на мелатонин при студенти доброволци на средна възраст от 20 години. Някои от тях били с късогледство, а други с нормално зрение.

"Тези открития предоставят важни доказателства, според които оптимално добрият сън и циркадните ритми са ключови не само за общото здравословно състояние, но и за доброто зрение - казва Ранджай Чакраборти, ръководител на проучването. На базата на тези свои открития изследователите препоръчват да бъдат преразгледани навиците на сън на децата и излагането им на различни електронни екрани. По този начин рискът от развиване на миопия ще бъде сведен до минимум.

"Адекватният сън е ключов за ученето, паметта, поддържането на вниманието, академичните резултати и цялостното благосъстояние на децата в ранните им етапи на развитие - обяснява д-р Чакраборти. - Множество дигитални устройства излъчват синя светлина, която потиска производството на мелатоним и забавя циркадните ритми на децата през нощта. В резултат на това сънят е по-кратък и по-лош. Важно е да ограничим излагането на децата на дигитални устройства, особено през нощта, ако искаме да имат по-добър сън и по-здраво зрение."

Екипът се надява, че откритието им ще спомогне за по-ранното диагностициране и лечение на миопията (медицинският термин за късогледство) при децата. Тя се проявява при аномалии във формата на окото, роговицата или лещата, и води до дефокусиране на образите в далечина.

Анализът на резултатите показва, че хората с миопия имат значително по-забавени циркадни ритми и по-ниски нива на мелатонин в своята слюнка и урина в сравнение с хората с нормално зрение. "Нарушението в циркадните ритми и съня заради изкуствената светлина и употребата на електронни устройства за четене и развлечение представлява сериозен проблем за здравето в няколко различни сфери, но влиянието му върху здравословното състояние на очите е изучено най-подробно", допълва д-р Чакраборти.

Според него тези открития предоставят важно доказателство, че оптималният сън и циркадните ритми са ключови не само за общото здраве, но и за доброто зрение.

Източник: Daily Mail