Специалисти от Монреал установиха, че имате на разположение едва 3 минути, за да направите добро впечатление на първа среща. Те достигат до това заключение, след като проучват 372 доброволци за участие в сеанси за запознанства, които са имали не повече от 3 минути, за да дадат оценка на човека отсреща, предава Daily Mail.

Екипът открива, че като цяло в рамките на това време хората успяват да придобият ясна представа за своя събеседник. Същевременно онези, които като цяло са се чувствали най-добре, са били най-лесни за „разчитане“.

Учените обаче не са сигурни дали хората, които са по-щастливи в живота, са по-автентични или това, че се чувстваш разбран води до по-добро усещане за удовлетворение.

Предишни проучвания по темата откриват, че хората могат бързо да си сформират точни впечатления за непознати в платонични условия – например когато подхващат разговор с нов съученик. Екипът обаче решава да провери дали това е така и в ситуации с много по-високи залози, каквито са първите срещи, при които първите впечатления играят ключова роля при решението ни дали да се опитаме да завържем романтична връзка или не. В края на края установяват, че нещата стоят по същия начин и тук. Единствената разлика е, че преценката се осъществява малко по-трудно, отколкото ако сме поставени в непринудена ситуация.

За целта на проучването екипът наема 372 доброволци за сеанси за бързи запознанства, които са били провеждани в Монреал през 2017-а и 2018-а (т.е. преди пандемията). Преди всяка среща участниците трябвало да попълнят въпросник, за да се установи техният характер и тяхното чувство за благополучие. Твърденията им трябвало да бъдат валидирани от приятели или от членове на семейството им.

Екипът на Лорън Кер от университета "Макгил" направил така, че след всеки 3-минутен сеанс участниците давали оценка за личността на партньора. След това тя била сравнявана с тази от предварителния въпросник.

Повечето от участниците отгатвали предварителните данни за нула време. Най-лесно разпознаваемите били по-заможните - с високо чувство за самоуважение и удовлетвореност от живота. Сега следващата цел на специалистите е да установят на какво точно се дължи това. Едно от потенциалните обяснения е, че някои хора просто са по-добри в самопрезентирането. 

Резултатите от проучването са публикувани в Journal of Research in Personality