Дори да сте много близки със семейството си, това не означава, че трябва да споделяте всичко. Някои на пръв поглед невинни теми са в състояние да предизвикат конфликт или да наранят. Затова е важно да спазвате граници и да си знаете, че някои лични теми са си просто лични. Например:

1. Някои планове за бъдещето.

Когато споделяме плановете си с близките, те автоматично си изграждат определени очаквания. Освен това, говорейки за плановете, е възможно да заблудим мозъка си, че вече сме постигнали каквото искаме. Това автоматично намалява усилията ни в тази посока. Освен това е възможно да получите нежелани въпроси от близките си. Например: „Какво стана, нали искаше да отслабнеш до Нова година?“

2. Проблеми във връзката ви.

Всяка връзка има спадове. Идеални взаимоотношения не съществуват. Споделяйки всяка подробност с близките си, вие насаждате у тях определено мнение и ги настройвате срещу партньора си. Представете си, ако основно слушат да се оплаквате от половинката си, как очаквате да я харесат? На вас отдавна ще ви е минало заради онази караница с любимия, но те ще са я запомнили.

3. Колко точно печелите.

Внимавайте да е причините излишно безпокойство на близките си заради деликатната тема за парите. Дори да имате финансови затруднения, ако те са моментни или незначителни, не е желателно близките ви да знаят.

4. Да споделяте подробности за живота на друг човек.

Не клюкарствайте, с други думи. Колкото и да ви е близък някой, винаги съществува опасност да се изпусне и да изпаднете в неловко положение.

5. Плановете за деца.

Вие и само вие определяте правилния момент, когато това да се случи. Не се поддавайте на подмятания като: „Хайде, че искаме вече и ние да гледаме внуци!“ И най-вече – не се чувствайте виновни за нищо!

6. Да споделяте, че са ви наранили в миналото.

Да говорите за отдавна отминали събития, не е най-добрата идея на света. Особено ако това ще ви накара да преживеете болката наново. Ако можете, разрешете конфликта в душата си и простете.

7. Всяка грешка.

Някой дребни прегрешения могат да излязат наяве, но ви съветваме да спестите на родителите си големите грешки. Основната причина за това е, че ще ги разтревожите. Освен това е възможно да поискат да поправят стореното и по този начин, макар и неволно, да станат още по-големи проблеми. А най-важното от всичко е да се научите сами да се справяте с проблемите в живота си, за да не търсите за всяко нещо помощ от мама и тате.

8. Вярвания и убеждения.

Излишно хабене на нерви е да спорите по политически или религиозни теми. Това са сериозни въпроси и така, както вие сте убедени във вашата истина, така и човекът срещу вас вероятно е убеден в своята. Вместо да се карате за такива неща, просто приемете другия такъв, какъвто е. Примирете се, че хората имат различно мнение. И отидете на риба. Направете нещо, което да ви донесе взаимна радост.

Bright Side