Човек се чувства по-спокоен и щастлив, след като е дискутирал с партньора си сериозни теми. Доказа проучване публикувано в Psychological Science.

Психолозите записали и анализирали разговорите. Част от двойките обсъждали теми свързани с храната и времето, а друга дискутирали проблеми свързани с философия, образование, религия. Мъжете и жените, които 10 % от времето обсъждали повърхностни теми, се чувствали по-удовлетворен, в сравнение с тези, които посветили на това 2-3 пъти повече време.
А обсъждането на сериозни теми, които в началото на връзката и двамата партньори избягвали, укрепвало взаимното доверие, установило проучването.

Ето съветите на психотерапевта Ксения Каспарова цитирани от passion.ru за основните 7 ключови теми, които укрепват отношенията в двойката.

Чувства

Как мина твоят ден? Партньорите често обсъждат какво са свършили.
Постарайте се да споделяте не колко сте преуморени от работа и на какво огромно емоционално напрежение сте подложени, а кажете просто как се чувствате. Постарайте се да пренесете в дома радостта и вдъхновението, което сте преживели. И, когато слушате разказа на любимия си, задавайте въпроси, за да изясните какво се случва в душата му. Така с учудване ще откриете как се променя неговия вътрешен свят.

Претенции и обиди

Само по време на спор двойките сипят обвинения и нападки. През останалото време се въздържат от упреци, за да не развалят отношенията си с любимия. Сменете тактиката.
Ако непрекъснато избягвате болезнени теми, вие се отдалечавате един от друг и връзката изстива.
А, когато сте гневни, казвате неща, за които по-късно съжалявате.
Обидите, колкото и да са малки, не изчезват от самосебе си, а се натрупват. И могат да се изчистят само, ако говорите и ги обсъждате.
Кажете честно и с уважение на партньора си какво не харесвате и не приемате. Старайте се да говорите спокойно и да изслушвате какво ви казва. Вероятно и той ще има аргументи, върху които трябва да помислите.

Еротични фантазии

Дори отдавна да сте заедно, вероятно всеки от вас си има своя „червена стая“ (спомнете си стаята на Крисчън Грей от романа на Ел Джеймс “50 нюанса сиво“), в която иска да реализира тайните си сексуални желания.

Ако споделите с партньора си какво ви е приятно да правите или коя нетрадиционна поза или сексуална практика искате да пробване, той/тя няма да ви приеме за развратен.
Подобно предложение не е повод за ревност или страх. Споделянето на съкровени желания, не само възбужда, но и укрепва връзката.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители