Свободното гмуркане (или още фриидайвинг) е гмуркане на един дъх. Това е най-естественият и спокоен начин за разглеждане на подводния свят без тежка и обемна екипировка. 

Това е начин да освободите себе си и да прекарвате повече време, наслаждавайки се на красотата и тишината на морето. 

Всеки, който е задържал дъха си под вода, се е гмуркал свободно. Въпреки това свободното гмуркане не се отнася само до това колко дълго можете да задържите дъха си и колко дълбоко можете да слезете на една глътка въздух. Трябва да създадете правилно отношение и да обръщате внимание на ограниченията на ума и тялото си. Истинската привлекателност на свободното гмуркане е тишината и спокойствието, което то внася в забързания ни живот.

Приложенията на свободното гмуркане са разнообразни. Най-популярните са разглеждане на подводния свят, подводна фотография и подводен риболов. Има и различни други интересни активности, свързани със свободното гмуркане - като подводно ръгби, подводен хокей, стрелби по подводни мишени, правени са дори състезания по подводен шах. 

Не всички се гмуркат като любители. Една много малка част от практикуващите го правят, за да достигат определени постижения. Именно това е състезателният вариант на свободното гмуркане.

Състезателното свободното гмуркане се практикува за 1) дълбочина; 2) хоризонтална дистанция и 3) задържане на дишането в статично положение.

Най-голямата дълбочина, покрита по време на състезание, е 130 метра и е покорена от руснака Алексей Молчанов с моноплавник. Той си поема въздух, плува до 130 метра дълбочина и обратно до повърхността - всичко това - на един дъх.

Най-голямото хоризонтално разстояние, покрито на един дъх - рекордът е отбелязан по време на състезание и почетното 1-во място си разделят 2-ма гмуркачи - Мат Малина (Полша) и Георгос Панагиотакис (Гърция). Те покоряват 300 метра хоризонтална дистанция на 1 дъх - това са 6 олимпийски басейна!

В статичното задържане на въздух (статична апнеа) световният рекорд е 11:35 мин и се държи от Стефан Мифсуд (Франция).

Резултатите на най-добрите в светам разбира се, като във всеки друг спорт, са резултат от дългогодишни и целенасочени тренировки. 

Общото и при любителското, и при състезателното свободно гмуркане е, че се практикува само на един дъх - само на въздуха, който е в дробовете ни. В никакъв момент няма използване на допълнителни апарати или дишане под вода. 

Заради достъпността си и увеличаващата се популярност, свободното гмуркане става все по-познат и желан начин за изкарване на отпуската. Екзотичните дестинации, които вече са ни само на самолетен билет разстояние, често предлагат богат и красив подводен свят. 

Противно на някои популярни схващания, свободното гмуркане не е адреналинов спорт. Колкото по-спокойни и отпуснати сме, колкото по умело практикуваме правилните техники за дишане и следваме насоките за безопасност, толкова повече ще се наслаждаваме на новите преживявания, които ни предоставя подводния свят - безопасно и с удоволствие.

Автор: Силвия Рашкова