Всеки има ум, но не всеки има мъдрост.

Умният човек разполага с набор от определени умения, има способност да разрешава логически задачи, да прави причинно-следствени връзки, да се концентрира, да помни.

Мъдрият човек е живял определен брой години и е натрупал своя житейски опит. Той може да мисли извън рамките, да надгражда знанията си и да бъде съобразителен, тактичен, предвидлив. Мъдростта не е приложима при децата, защото те нямат съответния опит.

Връзките и взаимоотношенията между хората се градят не толкова на базата на чувства, колкото на базата на разум, логика, компромиси, хитрост и др. Често пъти връзката между партньорите се разпада, защото двамата не са съумели да съхранят любовта си поради его или други причини. Ето защо в отношенията си с другите човек трябва да бъде мъдър.

Каква е разликата между умната и мъдра жена в отношенията с партньора, съпруга и колегите й?

Умната жена обича да натяква на партньора си грешките му. Предпочита да му покаже, че е била права, вместо да извлекат най-доброто от създалата се ситуация.

Мъдрата жена не прави от мухата слон. Великодушна е и прощава. Подкрепя партньора си, когато направи грешка, окуражава го.

Умната жена поема нещата в свои ръце, когато се изправи пред кризисна ситуация. Не оставя поле за действие на своя мъж и му казва какво да прави.

Мъдрата жена не изпада в паника в кризисна ситуация. Влиза в ролята на опора за своя мъж и му вдъхва увереност, кара го да чувства, че той е стълбът в семейството, дава му усещане, че заедно всичко могат да постигнат.

Умната жена учи децата на основните предмети и държи да бъдат отличници.

Мъдрата жена вижда качествата и капацитета на своите деца и ги насърчава да се развиват в областта, която им се удава и която ги прави щастливи.

Умната жена винаги наставлява своите деца и дори когато пораснат, ги смята за свои бебета. Обременява ги със собствените си амбиции и очаквания.

Мъдрата жена не се меси в живота на децата си, когато няма пряка заплаха за тях. Оставя ги сами да натрупат своя опит и да научат своите житейски уроци.

Умната жена отстоява своите принципи и схващания на всяка цена и пред всички – свекървата, майка си, роднините.

Мъдрата жена изслушва съветите на другите учтиво, но прави това, което тя самата смята за правилно.

Умната жена има конкретни цели в работата си и ги следва неотклонно. Рядко признава грешките си и обича да посочва недостатъците в работата на колегите си.

Мъдрата жена е склонна понякога да си затвори очите за някои неточности и грешки, стига това да не влияе строго на качеството на работа, и създава приятелска атмосфера между колегите.

Умната жена си мисли, че човек може да е щастлив само когато постигне добро положение в обществото, когато семейството има определен социален статус и може да си позволи достатъчно материални придобивки. Тя вярва, че можеш да си щастлив само когато постъпваш правилно.

Мъдрата жена знае, че щастието не се купува с пари. Тя вярва, че правилното е тогава, когато си щастлив.

Цветелина Велчева ©