Колкото повече хората следят напредъка си към дадена цел – спиране на цигарите, отслабване, повече упражнения и др. – толкова по-вероятно е да успеят, сочи мащабно проучване.  

Има значение и начинът, по който се следи напредъкът. Най-добрите методи са споделянето със „свидетели“ и записът на физически носител. Например, ако искате да отслабнете, трябва редовно да се теглите в присъствието на някого.

Заключенията идват от 138 различни изследвания, обхващащи 19 951 души.

Повечето участници са имали за цел да отслабнат, да спрат пушенето, да намалят кръвното си налягане или да променят начина си на хранене. Колкото повече те следят напредъка си, толкова повече постигат тези цели.

Наблюдението на напредъка е изключително важен процес, който се явява по средата между поставянето и постигането на една цел, като гарантира, че целите ще се превърнат в действия“ – казва ръководителят на изследването проф. Бенджамин Харкин.

Разковничето, до което стигат психолозите, е че е важно да се съсредоточим основно върху крайния резултат, който искаме да постигнем. Например ако искате да свалите килограми, е важно да следите да записвате само теглото си.

Някои хора, опитващи се да отслабват, са следили само диетата си, съумявайки да променят начина си на хранене, но не и да свалят килограми.

„Това води до извода, че ако искате да промените диетата си, трябва да следете какво ядете, но ако искате да отслабнете, е нужно да следите теглото си“ – казва Харкин.

„Резултатите ни са от значение както за хората, които искат да променят поведението си и да постигнат целите си, така и за тези, които им помагат в това начинание – спортни треньори, финансови съветници, програми за отслабване.

По-конкретно, ние препоръчваме да се окуражават хората да записват, да докладват и да правят публично установеното от тях при проследяване на напредъка към целта им.“

Източник: PsyBlog