Въпреки че прекарваме немалка част от живота си в сън - някъде около една трета - всъщност това изобщо не означава, че ни бива в ползотворната почивка, пише Science Alert.

За качеството на съня допринасят дузина фактори, а според едно изследване друга и не по-малко важна част от деня подсказва доколко ще може да се наспите - слънчевата светлина.

Проф. Мохамед Бубекри е проучил сънните навици на 49 служители в офиси, 22 от които работят в сгради с много прозорци, а останалите 27 - в пространства без прозорци.

Ученият и екипът му установили, че онези, които работят в среда с естествена слънчева светлина, не само спят по-дълго, но качеството на съня им е по-добро.

"Работните помещения в прозорци позволяват на хората да се излагат повече на светлина през деня и те спят средно с 46 минути повече на нощ, отколкото онези, които работят в помещения без прозорци", заключава ученията.

Въпреки че проучването е сред относително малък брой хора, лесно може да се заключи, че излагането на повече слънчева светлина през деня се свързва с по-добра почивка през нощта. Обяснението се крие в начина, по който функционира вътрешния ни биологичен часовник. Слънчевата светлина потиска производството на хормона мелатонин, който тялото отделя, когато ни се спи. Поради това би трябвало да се стремите към повече светлина през деня, но не и през нощта.