За съжаление кърменето на дете над една година не е разпространено, но това в никакъв случай не го прави неправилно, както потвърждават и учените от Swansea University, Великобритания. Според тях здравото дете до 6-годишна възраст може да има само ползи от кърмата, пише medikforum.ru.

През последните години в много страни по света се активизираха многобройни кампании в подкрепа на кърменето, а в момента тече Световната седмица по въпроса. Известна е препоръката на Световната здравна организация, която съветва до шестия месец бебето да бъде изключително кърмено. Благодарение на всички тези кампании популярността на кърменето расте, а с нея се увеличават и въпросите.

Един от тях е до каква възраст може да кърмим детето. Въпросът се появява регулярно, след като в медиите стане дума, че някоя майка кърми детето си 2, 4, че и 6 години. Световната здравна организация приветства ситуация, при която кърменето продължава до две и повече години. Американската педиатрична асоциация потвърждава, че каквито и да било лимити, свързани с възрастта, не съществуват. В много незападни общества продължителността на кърменето е повече от три години.

Вижте продължението на страницата на Новите родители.