Една от най-важните стъпки в създаването на стилен и цялостен вид е откриването на правилната цветова комбинация.

Но това не винаги е лесно, нали?

Именно поради тази причина ви предлагаме един кратък наръчник, който ще ви бъде особено полезен в подобни ситуации.

Тук ще откриете комбинации, характерни за индивидуалните цветове.

Схема 1: допълваща се комбинация

Допълващите се цветове (известни още като контрастиращи) се намират един срещу друг в кръга на Йоханес Итън. Комбинацията от тях създава ярък и енергизиращ ефект, особено когато са максимално наситени.

Схема 2: триада – комбинация от три цвята

 

Триадата е комбинация от три цвята, които са равностоящи един спрямо друг в кръга. Тя предоставя контрастен ефект, но същевременно запазва „хармонията“. Подобна композиция изглежда жизнена дори тогава, когато използвате бледи и ненаситени цветове.

Схема 3

Това е комбинация от 2-5 (в идеалния случай 2-3) цвят, които се намират един до друг в кръга. Тя създава успокояващо и привлекателно впечатление. 

Схема 4: разделената допълващата се комбинация

Вариация от допълващи се цветови комбинации. В този случай взимате един основен цвят и два допълващи се (става дума за цветовете, които се намират отстрани на основния, но са разположени на отсрещната страна на кръга). Ефектът, който се създава тук, е също толкова контрастиращ, колкото и в предходната схема. Но е с една идея по-малко интензивен. Ако не сте сигурни, че допълващата се схема ви допада, използвайте тази.

Схема 5: комбинация от четири цвята

Това е схема, която включва един основен и два допълващи се цвята, плюс един допълнителен, който подчертава акцентите. Пример: синьо-зелено, синьо-виолетово, оранжево-червено, оранжево-жълто.

Схема 6: Квадратът

Комбинация от четири цвята, които са на равно разстояние един от друг в кръга. В този случай те се различават един от друг по своя тон, но същевременно се допълват. Тази схема създава динамичен, жизнен и игрив ефект. Пример: виолетово, оранжево-червено, жълто, синьо-зелено.