Редица научни изследвания, провеждани в продължение на повече от 30 години сочат, че при половината от хората, страдащи от депресия, симптомите се облекчават бързо в следствие на един тип терапия – лишаване от сън при контролирани клинични условия.

Много пациенти усещат подобрения само за 24 часа, в сравнение с няколкото седмици, които трябва да минат, преди антидепресантите да започнат да започнат да действат.

„Будната терапия“, както понякога се нарича, означава да останеш буден цяла нощ и на следващия ден. Около 50% от хората посочват, че депресията им се подобрява – докато не заспят отново.

Има свидетелства, че ако човек не спи през половината от нощта, вместо през цялата, също се наблюдават подобрения. Проблемът обаче е, че тази терапия не е дългосрочно решение.

Хората обикновено се чувстват отново депресирани след един пълноценен сън. Понякога една половинчасова дрямка е достатъчна, за да се върне депресията.

Въпреки това, техниката може да помогне като временно решение, преди да започне да се усеща действието на  антидепресантите. Понякога „будната терапия“ се нарича и „терапия ускорител“.