Един лесен метод облекчава депресията за 24 часа

26 март 2018 г., 21:41
8575

Много пациенти усещат подобрения в рамките на едно денонощие. Снимка: Shutterstock

Редица научни изследвания, провеждани в продължение на повече от 30 години сочат, че при половината от хората, страдащи от депресия, симптомите се облекчават бързо в следствие на един тип терапия – лишаване от сън при контролирани клинични условия.

Много пациенти усещат подобрения само за 24 часа, в сравнение с няколкото седмици, които трябва да минат, преди антидепресантите да започнат да започнат да действат.

„Будната терапия“, както понякога се нарича, означава да останеш буден цяла нощ и на следващия ден. Около 50% от хората посочват, че депресията им се подобрява – докато не заспят отново.

Има свидетелства, че ако човек не спи през половината от нощта, вместо през цялата, също се наблюдават подобрения. Проблемът обаче е, че тази терапия не е дългосрочно решение.

Хората обикновено се чувстват отново депресирани след един пълноценен сън. Понякога една половинчасова дрямка е достатъчна, за да се върне депресията.

Въпреки това, техниката може да помогне като временно решение, преди да започне да се усеща действието на  антидепресантите. Понякога „будната терапия“ се нарича и „терапия ускорител“.

Тя се използва, когато пациентът се нуждае от много бързо облекчение на симптомите.

Направените заключения идват от нов преглед на 66 проучвания, провеждани в последните 36 години. Методът е ефективен независимо от това дали пацинтите приемат лекарства, от тяхната възраст или пол, дори от използвания метод на лишаване от сън, посочва д-р Илейн Боланд, първият автор на изследването, публикувано в The Journal of Clinical Psychiatry.

Източник: PsyBlog

Ключови думи:
Коментари