Човек си казва: „Веднъж се женя/омъжвам!“ и вече е склонен да пръсне купища пари, за да бъде всичко идеално като от приказките. мечтаният пръстен или мечтаната рокля трябва да бъдат придобити на всяка цена, дори да надхвърлят бюджета, защото остават спомен за цял живот. Преди да се впуснете обаче в неразумни кредити и заеми, прочетете какво казват експертите по въпроса за пищните сватби.

Малката и скромна сватба може да бъде ключът към щастливия и успешен брак.

Сватбената индустрия е впрегнала всички усилия, за да ни изкуши да похарчим много пари за сватбата си, като ни убеждава по всякакъв начин как всичко трябва да бъде изпипано до последния детайл, защото „сватбата е веднъж в живота“ (евентуално).

Професорите от университета Емори обаче решават да направят нещо новаторско – да проверят дали съществува връзка между похарчения бюджет за сватбата и продължителността на брака. За целта включват в проучването си сватбените тържества на повече от 3000 души. Онези, които били похарчили по-малко от 1000 долара за сватбата си, се оказали с 50% по-големи шансове да останат заедно в сравнение с младоженците, пръснали над 20 000 долара за сватбеното си тържество.

Същите наблюдения се отнасят и за годежния пръстен. Заплахата от развод се увеличава рязко с покачването на цената на пръстена.

Покрай сватбата си хората често стават пленници на дългове, което се оказва сериозен стрес.

Да не забравяме, че парите са една от най-честите причини, която скарват семействата. Защо да не се освободим от един евентуален повод за семейни неразбирателства? Колкото по-скромна е сватбата, толкова по-малко разходи и проблеми.

Учените установяват още няколко фактора, които могат да помогнат на двойките да останат заедно.