Съхраняването на стволови клетки не е новост. Прави се повече от 10 години у нас.

Над 10 000 български семейства пазят този ценен резерв и са пробвали услугата. Генетичният материал се пази в криобанки в чужбина и у нас. С тази дейност се занимават 10 частни и една държавна банка за стволови клетки. Те се съхраняват обикновено за срок от 20-25 години, а цената варира от 4200 до 5300 лева в зависимост от центъра, в който се пазят, и от това дали е взета само кръв или и част от пъпната връв, което дава по-големи възможности.

Потенциалът на този биологичен резервен материал е огромен – това е животоспасяващо лечение при левкемия и десетки други злокачествени заболявания на кръвта, но също така е в основата на нови видове терапии, които в момента се изпитват за широк спектър тежки диагнози като детска церебрална парализа, мултиплена склероза, диабет, травми на гръбначния стълб и други ...

За възможностите и потенциала на стволовите клетки Новите родители разговаря с един от първите специалисти, работещи в тази област у нас – биологът Лъчезар Железарски от тъканна банка „Биогенерация“.

Д-р Железарски, как става на практика вземането на стволови клетки от пъпната връв на бебето?

Бебето се ражда, излиза на белия свят и пъпната връв се прерязва. То вече няма връзка с майка си, нито с останалата част от пъпната връв, която заедно с плацентата се отделя. Едва в този момент започва събирането на пробите за извличане на стволови клетки.

Взема се абсолютно цялото количество кръв, останало в плацентата и във вената на пъпната връв. То е различно при всяко бебе и варира между 60 и 200 мл, в зависимост от размера на плацентата. Количеството, събрано при раждането, все още не е показателно дали пробата ще е годна. Това се определя от броя на клетките в кръвта, което също е индивидуален показател. По-големият първоначален обем обаче дава по-добри шансове.

Продължава на страниците на Новите родители.