Вероятно сте чели дузина или повече блогове за повишаване на производителността, търсейки точно правилната формула, която може да ви помогне да извлечете максимума от деня си. Истината е, че всеки е различен и домашният ни живот и други външни фактори могат лесно да повлияят на начина, по който управляваме нашите графици и задачи. Така че, вместо да създаваме още един блог, който рекламира важността да бъдеш буден в 5 сутринта и веднага да отидеш във фитнеса, нека да поговорим за някои изпитани и верни тактики, които можете да приложите в живота си. 

Няма универсално решение за увеличаване на производителността. Всички функционираме различно. Някои от нас срещат препятствия по пътя си, които трябва да прескочат, като управление на симптомите на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) или непредвидими графици поради раждането на деца. Или може просто да имате доста муден ден, което се отразява на способността ви да се придържате към целите си.

Какъвто и да е случаят, тези седем тактики могат да ви помогнат да повишите производителността по начин, който работи за вас в дългосрочен план, дори и в най-напрегнатите ви дни.

Отделете време за разчистване

Отделете пет или десет минути преди лягане, за да разчистите дома си. Това бързо ще елиминира онези моменти в сутрешното бързане, когато не можете да намерите нещо. Не е нужно да правите някаква масивна чистка и да се отървете от куп неща в стил Мари Кондо. Но прости неща като сгъване на одеяло, поставяне на съдовете в съдомиялната машина и прибиране на книги и други неща са бързи задачи, които могат да помогнат дома ви да изглежда по-подреден и уютен, когато се събудите.

Сутрешните ви рутинни задачи могат да окажат голямо влияние върху това как ще се почувствате през останалата част от деня ви и започването на сутринта в забързано пространство може бързо да ви провали през останалата част от деня.

След като стигнете до офиса, отделете няколко минути за почистване на бюрото си. Вместо незабавно да проверявате имейла си, се уверете, че всичко е там, където трябва да бъде.

Наличието на среда без претрупване както у дома, така и на работното място ви помага да мислите по-ясно и намалява количеството "шум" около вас.

Създавайте малки, управляеми списъци със задачи

Списък от 20 задачи може да бъде огромен за разглеждане. Вместо да записвате всяко малко нещо, което трябва да направите за седмицата, се съсредоточете върху шепа цели, които можете да постигнете през този ден. Бъдете реалисти и не записвайте задачи, които не са непременно спешни.

Ако имате голям проект, който трябва да завършите този ден, разбийте го на по-малки задачи. Изписването на тези по-малки задачи ви помага да структурирате по-добре проекта, вместо да го разглеждате като една голяма, обезсърчаваща задача.

Работете по най-голямата си задача, когато сте най-бдителни

Твърде често виждам блогове, които твърдят, че сутрин трябва да се заемете с най-голямата си задача. Въпреки че това е страхотен съвет за сутрешните хора, някои от нас се нуждаят от това сутрешно време, за да позволят на кафето да започне да им действа и да се приспособят към дневните задачи.

Тази тактика изисква малко саморефлексия от ваша страна и може да варира в зависимост от деня. Ако се чувствате готови, се заемете с най-голямата задача веднага. Но ако имате нужда от час-два сутринта, за да се съсредоточите по-добре, тогава първо премахнете няколко по-малки задачи. 

Това, което трябва да избягвате да правите, е да си казвате, че можете да свършите тази голяма задача в края на деня, когато вече сте изтощени от всичко останало, което сте направили. Ако можете, поставете си за цел да свършите най-голямата задача преди обяд. Това ще ви помогне след обедната почивка да прехвърлите фокуса си върху изпълнението на другите си ангажименти в графика си.