Диетите ни правят гневни и раздразнителни

27 октомври 2018 г., 19:40
382

Струва ли си? Снимка: Shutterstock

Доброволните пости не ни правят светци - напротив, усилието, което влагаме в поддържане на постоянен самоконтрол, може да доведе до постоянна агресивност. Учени твърдят, че диетите и пестеливостта дори могат да променят вкуса ни към филмите - затягащите колана често започват да предпочитат кървавите екшъни и зловещите филми на ужасите.

В едно от проведените изследвания доброволците, които избирали да хапнат ябълка вместо шоколад, обикновено харесвали и филми, занимаващи се с теми като гняв, отмъщение и безпричинно насилие. 

Друго проучване пък показва, че участниците, които съзнателно пестят пари, като предпочитат да си вземат купони за пазаруване в супермаркет, вместо ваучер за спа процедури, предпочитат да гледат ядосаните лица, показани им на снимки от учените. 

В трети експеримент хора, подложени на диета за отслабване, одобрили посланията на политици, поднесени с агресивен и гневен маниер пред по-културните изказвания. Гладуващите харесали най-много изказването, че ако обществото не увеличи финансирането на специални тренировъчни програми за полицаи, затворниците ще започнат да бягат от затворите и ще настане хаос. 

Авторите на цитираните изследвания Дейвид Гал от Северозападния университет в Чикаго и Уенди Лиу от Калифорнийския университет са убедени, че лишенията стоят в основата на много отрицателни тенденции в поведението на хората като цяло. 

„Решихме да проучим дали упражняването на постоянен самоконтрол наистина води до най-разнообразни варианти на агресивно поведение и предпочитания, дори в ситуации, където такова поведение обикновено не се изразява демонстративно”, пишат те в сп. Journal of Consumer Research.

„Изследванията показват, че контролирането на основните желания и нужди обикновено кара хората да се държат по-агресивно от нормалното към другите. Хората на диета пък се вбесяват по-лесно и са постоянно раздразнителни.” 

„Законодателите и публичните личности трябва да са наясно с потенциала от негативни емоции, който може да се отприщи, ако те постоянно подтикват обществото да се ограничава в изборите и решенията, които взема всеки ден”, добавят авторите. „Вместо това намесата в общественото поведение трябва да разчита на по-широка палитра от методи, за да възпита у хората позитивна поведенческа схема, която да се стреми към постигането на дългосрочни цели”, пишат в заключение Гал и Лиу. 

Източник: The Telegraph

Коментари