Доброволните пости не ни правят светци - напротив, усилието, което влагаме в поддържане на постоянен самоконтрол, може да доведе до постоянна агресивност. Учени твърдят, че диетите и пестеливостта дори могат да променят вкуса ни към филмите - затягащите колана често започват да предпочитат кървавите екшъни и зловещите филми на ужасите.

В едно от проведените изследвания доброволците, които избирали да хапнат ябълка вместо шоколад, обикновено харесвали и филми, занимаващи се с теми като гняв, отмъщение и безпричинно насилие. 

Друго проучване пък показва, че участниците, които съзнателно пестят пари, като предпочитат да си вземат купони за пазаруване в супермаркет, вместо ваучер за спа процедури, предпочитат да гледат ядосаните лица, показани им на снимки от учените. 

В трети експеримент хора, подложени на диета за отслабване, одобрили посланията на политици, поднесени с агресивен и гневен маниер пред по-културните изказвания. Гладуващите харесали най-много изказването, че ако обществото не увеличи финансирането на специални тренировъчни програми за полицаи, затворниците ще започнат да бягат от затворите и ще настане хаос. 

Авторите на цитираните изследвания Дейвид Гал от Северозападния университет в Чикаго и Уенди Лиу от Калифорнийския университет са убедени, че лишенията стоят в основата на много отрицателни тенденции в поведението на хората като цяло.