Има детайли и подробности, които всяка жена, която е родила, не споделя дори с приятелки. Ето кои са деликатните теми, за които тя не говори.
Обобщават ги специалисти от Parents.ru.

"Страх ме е да отида до тоалетната"

Само раждала жена ще разбере какво е да идеш на тоалетна след раждането. Струва ѝ се, че шевовете (ако има такива) ще се разтворят, че всичките ѝ вътрешни органи просто ще изпаднат.
„Преди да родя, имах страх, че ако отида до тоалетната и ще родя там. Че ще объркам напъна и ще се случи непоправимото. След раждането за мен беше подвиг да ида дори по малка нужда, да не говорим за друго. Не можех да си представя, че отново ще се наложи да се напъна“.

"Ако кихна, ще се напикая "

Случва се, защото тазовите мускули, които, контролират пикочния мехур, са отслабнали. Майките почти винаги страдат от този деликатен проблем след естествено раждане, особено ако са родили по-едро бебе или близнаци.
Случва се понякога тя изобщо не изпитва желание за уриниране. Това е опасно и налага консултация с гинеколог.
Мускулите се връщат към нормалното си състояние след няколко седмици. Упражненията на Кегел ще помогнат и ще ускорят възстановяването.

„Кърмата тече постоянно и мокри блузата ми“

Трябва да нося подплънки за гърдите. Звучи дори като тормоз – неконтролирана лактация. Добре, сутиени трябва да се купуват с 1-2 размера по-големи. Но как да се примирите с факта, че 2 големи мокри петна въпреки това избиват на блузата? И не по график. Щом помисля за бебето и кърмата руква.

"Седмица след като ме изписаха, отидох да взема акта за раждане на сина си. Чакането се проточи и след 40 минути и на блузата ми се появи първо едно, а след това и второ петно. Една от майките на опашката тихо ме извика настрана и ми даде подплънки за гърдите. Преди това дори не знаех за съществуването им." 

"Косата ми пада, но ми расте брада"

Дължи се на хормоналните промени. През цялата бременност сте се радвала на лъскава и буйна коса. След това, след раждането се чудите каква прическа да си направите, за да прикриете плешивите петна. Пинсетите от друга страна се превръщат в най-добрия ви приятел – от сутринта скубете косъмчетата, поникнали там, където не трябва.
„Загубата на коса беше моят личен кошмар. Месец след раждането за първи път в живота си направих къса прическа - беше непоносимо да гледам как  цели шепи коса отиват канала под душа. И най-неудобният момент настана, когато каналът се запуши. Майсторът извади огромно мръсно кълбо косми. Ужас!"

„Не искам секс. И, изглежда, никога повече няма да искам"

Как можеш изобщо да искаш секс, ако нещо от 3,5 килограма е излязло от теб. 
Родовият канал е чувствителен, понякога разкъсан. Първите няколко седмици изтича лохия. След това всичко прекомерно изсъхва. Сексът, е болезнен и непривлекателен.
„След първото раждане изчаках. Пробвах след 12 седмици. Боли, страшно, неприятно, неудобно. Още шест месеца опитвах да откажа съпруга си от интимности. Едва не стигнахме до развод.

"Събуждам се в локва пот"

Има няколко причини за това. Първо, тялото започва активно да отделя течността, която е натрупала след раждането (помните ли отоците?)
Второ, хипофизната жлеза активно произвежда окситоцин и пролактин, тоест хормоналната система е претоварена. Освен това бъбреците сега работят малко по-различно – толкова за нощното изпотяване.
„Изпотяването беше моят кошмар. Стори ми се, че постоянно смърдя: подушвах подмишниците си на всеки 15 минути, къпех се 4-5 пъти на ден, перях дрехите си всеки ден и сменях спалното бельо. Помолих дори мъжа си да спи в друга стая, защото се будех цяла мокра и неприятна сама за себе си. Всичко се нормализира след няколко месеца, но неврозата остана дълго след това."

„Вече не съм бременна"

Срещате ваша позната и тя възкликва: "Е, кога ще раждаш?"
Става неудобно да признаеш, че си станала майка пред седмици. Коремът наистина се е взе така голям и не се е прибрал. Това е шок за всяка млада майка. В първите дни след раждането, коремът ѝ може да изглежда като в 6-7-ия месец. Постепенно матката ще се свие до нормалния си размер и талията ще се оформи. Но ако мускулите на коремната преса се разделят и лекарите диагностицират диастаза, ще трябва да се трудите много усилено, за да върнете фигурата си към нормалното.

Продължава на страницата на Новите родители