Да има часови отрязък нещо като „светъл коридор", в който децата от различни възрастови групи да да могат излизат за разходка на свеж въздух, да преминават през паркове и градини, без да се струпват на детските площадки и съоръжения. Това предлага адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право и доскоро член на вече разпуснатия Медицински съвет към правителството, който подготви алгоритъм за борба с коронавируса. Тя е изготвила мотивирано становище по предложението.

„Давате си сметка не само колко е трудно едно дете да  бъде задържано вкъщи, а как това би се отразило на здравето му”, посочи адвокат Петрова в интервю пред БНР.

Една част от наложените сега мерки заради извънредното положение не са подходящи за хората с хронични заболявания. Министерството на здравеопазването и Министерският съвет не са измислили достатъчно добър механизъм за равен достъп до дължимата медицинска грижа, изтъкна Петрова.

Например, спирането на детските и женските консултации крие рискове както за здравноосигурените бременни жени, така и за децата, които трябва да получат планови имунизации. Какво ще се случи, ако впоследствие се родят деца с увреждания, защото сме лишили бъдещите майки от надлежно наблюдение по време на тяхната бременност, пита Петрова.

За някои пациенти отлагането на планови операции може да доведе до негативни последици за здравето, предупреждава юристът.  

Относно работата на денталните практики в ситуация на неотложност тя посочи, че няма легална дефиниция за това какво е неотложност. „Това са хиляди стоматолози – една част от тях не работят, други работят при определени условия...”

Необходимо е малко повече обмисляне на мерките при формирането на заповедите, така че те да не звучат двусмислено и да не пораждат въпроси от типа на какво е предпазна маска и разходка на двама възрастни, категорична е адвокат Петрова.

Източник: Новите родители